altcoin-season

Šta je sezona altkoina i kako možete napredovati u njoj?

Altkoin sezona je kripto fenomen, gdje većina cijena kriptovaluta raste, sa izuzetkom bitkoina. Dok cijena bitkoina pada, mnogi investitori ostvaruju profit putem (manjih) projekata. Većina ljudi želi da maksimalno iskoristi sezonu altkoina. Da biste to uradili, važno je znati šta su altkoini, kada počinje sezona altkoina i kada je vrijeme da prodate svoje novčiće.

Šta su altkoini?

Altkoin označava “alternativni novčić”. Alternativni novčić je bukvalno bilo koja druga kriptovaluta, osim bitkoina. Ime je zasnovano na ideji da je Bitcoin bila prva kriptovaluta i da se svi drugi novčići vide kao alternativa Bitcoin-u.

Najpoznatiji altcoin je Ethereum. Tržišna kapitalizacija Ethereuma je upola manja od bitcoina, uprkos tome što je altcoin. Takođe, kovanice kao što su Cardano, Chainlink i Tether su “samo” altcoini, uprkos visokoj tržišnoj vrijednosti.

Šta možete očekivati od sezone altkoina?

Altkoin sezona se pokreće kada bitcoin padne, u poređenju sa ostalim kovanicama. Dominacija bitkoina može se opisati kao odnos između tržišne vrijednosti bitkoina i kombinovane tržišne vrijednosti ostalih valuta. Bitcoin je najveća valuta u smislu tržišne kapitalizacije i ima (zajedno sa Tetherom) najveći obim trgovanja u 24 sata. Dominacija bitkoina je najvažniji faktor na koji treba obratiti pažnju kada uočite sezonu altkoina.

Prije nego što počne sezona altkoina, altkoini dobijaju uporište u bitkoinu, u smislu tržišne kapitalizacije. Investitori radije ulažu svoj novac u altkoine ili prenose svoje bitkoine u altkoine. Kao rezultat toga, procentualni odnos između vrijednosti bitkoina i altkoina se smanjuje.

Prema stručnjacima, sezona altkoina je kada 75% od prvih 50 altkoina nadmaši Bitcoin, u smislu tržišne kapitalizacije u poslednjih 90 dana. Blockchain centar je stvorio sjajan „Altcoin Season Index“. Prema njihovom indeksu sada smo ispod 75% i stoga zaključuju da trenutno nismo u sezoni altkoina.

Signali koji prethode sezoni altkoina

Postoji nekoliko signala koji ukazuju na sezonu altkoina. Ovi okidači se mogu dogoditi pojedinačno ili u tandemu. Primjeri mogućih pokretača altkoin sezone su:

– Bikovsko trčanje (Bull run): bikovsko trčanje znači da su investitori optimistični u pogledu budućih očekivanja kriptovaluta. Ovo donosi mnogo dodatnog novca na kripto tržište i pokreće bikovsko trčanje. Kada investitori imaju veliki profit u bitkoinu, oni imaju tendenciju da reinvestiraju dio svog profita. Dominacija bitkoina se u tom trenutku mijenja. Mnogi investitori prate ovaj trenutak.

– Zamah određene (vrste) altkoina: 2020. je došlo do ogromnog zamaha u kripto svijetu oko DeFi (decentralizovanih finansija), a tokom 2020/2021 tržište NFT je eksplodiralo. Mnogi DeFi i NFT altcoini privukli su pažnju medija, a tržišna vrijednost nekoliko kovanica (kao što su Ethereum i Binance Coin) porasla je deset puta. To je dovelo do toga da je dominacija Bitcoina izgubila značajnu poziciju, u smislu tržišne kapitalizacije.

Kako zaraditi tokom sezone altkoina?

Teško je predvidjeti kraj sezone altkoina. Ovo otežava procjenu kada biste trebali prodati svoje altkoine. Međutim, postoje određeni znakovi koje možete slijediti, kao što su:

– Unaprijed određena dobit: Unaprijed odredite koliki procenat želite da izvučete iz ulaganja kada dostignete određeni prinos. Ovim ćete izbjeći razočarenje kada cijena altkoina padne.

– Obratite pažnju na tehničke pokazatelje: Postoji na hiljade pokazatelja koji vam govore nešto drugačije. Uvjerite se da ste izabrali brojne pokazatelje na koje možete da se oslonite. Da li neki od ovih pokazatelja pokazuju da se tržište smanjuje? Zatim pokušajte da prebacite neke od svojih altkoina na stabilan novac poput Tethera, kako biste fleksibilno reinvestirali čim cijena padne.

– Parabolični altkoini: Moguće je da altkoini postanu parabolični po tržišnoj vrijednosti, tokom bika. Prošlost je pokazala da kovanice nikada ne rastu neograničeno dugo. Pokušajte da iskoristite svoj profit tokom paraboličnog trčanja, inače ćete se razočarati na kraju.

– Nemojte biti pohlepni: Ovo se dešava prilično često. Ulaganje je upravo dostiglo istorijski maksimum i mislite: šta ako se cijena ponovo udvostruči? U takvom trenutku bolje je staviti novac tamo gde su vam usta. Razumno je (postepeno) izvući barem dio vašeg profita.

Kriptovalute i tehnička analiza ostaju predmet nagađanja. Zato biste uvijek trebali sami da istražujete i pokušavate da saznate koje strategije vam najbolje odgovaraju.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.