celsius2

Sud potvrđuje plan Celsiusa za izlazak iz stečaja, 2 milijarde dolara u kriptovaluti ide kreditorima

 

Odluka završava složeni slučaj s planom koji su odobrili kreditori i koji će omogućiti njihovu djelimičnu nadoknadu i učiniti ih dioničarima nove kompanije.

Odobren je stečajni plan Celsiusa. Kupcima je sada jasan put da vide dio svojih sredstava vraćen i dobiju dionice u reorganiziranoj kompaniji, koja će se zvati NewCo.

Sudac Martin Glenn iz stečajnog suda južnog okruga New Yorka izdao je 9. novembra potvrdu da su kreditori Celsiusa 27. rujna velikom većinom odobrili stečajni plan. Prema planu, oko 2 milijarde dolara u Bitcoinu i Etheru biće redistribuirano Celsiusovim kreditorima zajedno s kapitalom u novom poduzeću. Kompanija je saopštila kako se nada da će započeti nadoknadu vjerovnicima do kraja godine.

celsius
Potvrda stečajnog plana suca Martina Glenna. Izvor: Stretto

Mnogi kreditori Celsiusa bili su učesnici njegovog Earn programa, što im je omogućilo da zarade sedmične nagrade držeći CEL tokene koji su bili zaključani godinu dana. Sudac Glenn je u svojoj odluci napisao:

“Ništa u ovom Nalogu za potvrdu ili Planu ne predstavlja zaključak Suda prema bilo kojim zakonima o vrijednosnim papirima ili na neki drugi način o tome jesu li CEL Token ili Earn Program vrijednosni papiri.”

NewCo će proširiti postojeće rudarske operacije bivšeg kripto zajmodavca Celsiusa. Takođe će monetizovati nelikvidnu imovinu Celsiusa i provoditi druge razvojne aktivnosti, podložne regulatornom odobrenju.

Novim preduzećem upravljaće konzorcij Fahrenheit, sastavljen od nekoliko osoba i organizacija koje se izvorno bave kriptom. Jedan od članova konzorcija je Proof Group, koji se navodno takođe takmiče za FTX.

celsius1

Celsius je proglasio bankrot u julu 2022. Njegov bivši izvršni direktor, Alex Mashinsky, uhapšen je u julu 2023. pod optužbom za prevaru s vrijednosnim papirima, prevaru s robom i prevaru s elektronskim putem. Očekuje se da će mu se suditi u septembru 2024. i ostaje na slobodi uz kauciju od 40 milijona dolara.

Bivši direktor prihoda Celsiusa Roni Cohen-Pavon priznao je krivicu za optužbe za prevaru i manipulaciju cijenama te će mu presuda biti izrečena 11. decembra.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.