tether

Tether zaustavlja mintanje USDT-a na Eosu i Algorandu

Tether ukida podršku za Eos Network i Algorand implementacije svog vodećeg stabilnog coina USDT.
Stablecoin gigant Tether nastavlja transformisati svoj vodeći stabilni coin USDT vezan za američki dolar zaustavljanjem izdavanja novih USDT tokena na još nekoliko blockchaina.

Kompanija će prestati s kovanjem Tether USDTon the Eos i Algorand blockchains-a počevši od 24. juna, službeno je objavila na svom blogu u ponedjeljak, 24. juna.

Nakon raskida, Tether će nastaviti da otkupljuje USDT na Eos i Algorand “kao i obično” u narednih 12 mjeseci. „Dalje promjene mogu biti procijenjene i objavljene otprilike u to vrijeme“, navodi se u najavi.

Očekuje se da će se tranzicija izvršiti uz minimalne smetnje

Prema Tetheru, uklanjanje kovanja USDT baziranog na Eos-u i Algorandu usklađeno je s početkom kompanije da održava ravnotežu u Tether ekosistemu.

“Pažljivo procjenjujemo sigurnosnu arhitekturu mreže kako bismo osigurali sigurnost, upotrebljivost i održivost odabranog blockchaina”, napomenuo je Tether, dodajući da je njegov krajnji cilj “dodijeliti resurse tamo gdje mogu najbolje poboljšati sigurnost i efikasnost” uz promociju inovacija. U saopštenju se dodaje:

„Uvjeravamo našu zajednicu da će ova tranzicija biti izvršena pedantno i uz minimalne smetnje. Naš glavni prioritet ostaje pružanje besprijekornog korisničkog iskustva, a mi smo posvećeni olakšavanju tranzicije bez muke.”

Eos i Algorand čine manje od 0,1% ukupne ponude USDT-a

Eos i Algorand su samo dva od 17 blockchaina koji omogućavaju Tether transakcije na više blockchain mreža, uključujući Ethereum, Tron, Solana, The Open Network (TON) i druge.

Od 22. juna, ukupan Tether baziran na Eos-u u opticaju bio je 75,5 miliona dolara, ili samo oko 0,06% ukupnog opticaja USDT u vrijednosti od skoro 113 milijardi dolara, prema podacima Tether transparentnosti.

tether1
Eos i Algorand USDT ponuda od 22. juna 2024. Izvor: Tether Transparency

Ether ETH baziran na Algorandu ima još manji udio u ukupnoj cirkulaciji USDT-a, sa oko 17 miliona dolara vrijednosti USDT zaliha, ili oko 0,01% ukupnog opticaja USDT-a.

Kao što je ranije objavljeno, Tether je pokrenuo USDT na Algorand blockchainu 2020., nekoliko mjeseci nakon što je uveo USDT na Eos blockchain u maju 2019.

Eos i Algorand nisu jedina dva blockchaina koja je Tether odlučio napustiti radi novog izdavanja USDT-a.

Prvi Tether USDT izdat je na Bitcoin blockchainu

U avgustu 2023., Tether je prekinuo kovanje USDT-a na tri blockchaina, uključujući Kusama, Bitcoin Cash SLP (Simple Ledger Protocol) i originalni USDT blockchain, Omni Layer Protocol.

Prvi Tether tokeni su izdati na Bitcoin blockchainu preko Omnija u oktobru 2014.

Dok je izbacio Eos i Algorand, Tether je aktivno integrisao nove blockchain mreže kao što je TON. Nakon lansiranja USDT baziranog na TON-u u aprilu 2024., Tether je iskovao oko 500 miliona dolara stabilnih coin-a na bazi TON-a, ili 0,44% ukupne zalihe u opticaju.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.