masta

Mastercard pokreće ‘sljedeću generaciju’ blockchain plaćanja putem startup programa

 

Program je dodao pet startupa i isprobaće različite tehnologije plaćanja u rasponu od blockchaina do Web3.
Fintech gigant Mastercard najavio je dodavanje pet novih startupa svom Start Path Blockchain i Digital Asset programu 15. maja.

Program Start Path Blockchain and Digital Assets program je akcelerator fintech-a koji se fokusira na „istraživanje budućih slučajeva upotrebe za skaliranje novih rješenja sa startupima širom svijeta“.

Programu se pridružuju izdavač kripta, plaćanja i kartica Kulipa, firma za softver za blockchain Parafin, firma za decentralizovanu fizičku infrastrukturu (DePin) firma peaq, platforma podataka Triangle i blockchain programer Venly.

U saopštenju za javnost, Mastercard je naglasio da će se ovaj dio programa fokusirati na slučajeve upotrebe i ispitivanja za napad na određena pitanja:

“Svaki format valute – od regulisanog novca do bankovnih depozita, do stabilnih coin-a i CBDC-a – služi specifičnoj svrsi, a Mastercard se povezuje sa stručnjacima iz industrije i fintecha kako bi istražio različite slučajeve upotrebe koji mogu pomoći u rješavanju problema u stvarnom svijetu.”

masta1
Izvor: @Venly_io na X.

Prema objavi za javnost iz Mastercarda, ovaj program uzima u obzir samo “blockchain visokog potencijala, digitalnu imovinu i web3 startupe”. Odabrane firme „dobijaju priliku za saradnju, obuku po narudžbi i pristup klijentima i kanalima kompanije Mastercard“ tokom četvoromjesečnog programa.

Pokrenut 2014. godine, Start Path je navodno podržao više od 400 startupa u 54 zemlje. Kroz programe kao što je ovaj, Mastercard je stalno napredovao do čelnog mjesta na forumu fintech i blockchain plaćanja.

14. maja, Mastercard Lab se udružio s izraelskom fintech firmom Kima kako bi razvili “DeFi kreditnu karticu”. Iako to nije eksplicitno, čini se da je velika ideja spojiti decentralizovane finansijske protokole sa mogućnošću apliciranja za kreditnu liniju.

Mastercard je 8. maja najavio formiranje saveza sa američkim bankarskim divovima, uključujući Citigroup, Visu i JP Morgan, kako bi testirali tehnologiju distribuirane knjige za bankarska poravnanja koristeći tokenizaciju.

U aprilu su Mastercard i 1inch predstavili debitnu karticu sa funkcijom premošćavanja kriptovaluta i fijata koja korisnicima kriptovaluta omogućava podizanje gotovine i plaćanja na prodajnom mestu na lokacijama na kojima se prihvataju debitne kartice.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.