Izraelska fintech Kima – Mastercardov lab nastoji razviti ‘DeFi kreditnu karticu’

 

Kima nastoji premostiti tradicionalne i Web3 finansije i učiniti korisničko iskustvo lakšim za upravljanje.
Izraelska fintech Kima i Mastercardov FinSec Innovation Lab pokrenuli su projekt za razvoj slučaja korištenja za povezivanje alata decentralizovanih financija (DeFi) i tradicionalnih usluga kao što su kreditne kartice i bankovni računi. Projekt je opisao kao “stvaranje ‘DeFi kreditne kartice’.” Izraelska uprava za inovacije podržava ovaj projekat.

Kima je peer-to-peer protokol za prenos novca i plaćanja koji upravlja blockchainom bez pametnih ugovora, što na svojoj web stranici opisuje kao “bagovano i eksperimentalno”. Namjerava proširiti svoj postojeći protokol i pokrenuti mainnnet i token u drugom tromjesečju 2024. FinSec će upravljati Kima čvorom i biti ključni dioničar u mreži.

FinSec podržavaju Izraelska nacionalna sajber direkcija, Ministarstvo finansija i Uprava za inovacije. Radi sa fintech i cyber-sigurnosnim startupima. Projekat sa Kimom najavljen je u julu 2023.

Projekat će se koncentrisati na stvaranje mosta između DeFi-ja i tradicionalnih finansija i pomoći korisnicima da prevladaju tehničke i regulatorne prepreke za usvajanje DeFi-ja. Suosnivač i izvršni direktor Kima Eitan Katz rekao je u izjavi: “Jedini način na koji će blockchain i DeFi postati stalni elementi izvan nišnog svijeta Web3 je ako postoji lako dostupan, siguran i pristupačan način da se premosti blockchain mreža tradicionalnim financijskim sredstvima.”
Kima se brzo širi. Najavila je šest integracija i 18 novih partnerstava samo u 2024. godini. To uključuje poduhvate u Vijetnamu i Tajlandu. Takođe se pridružio inkubatoru protokola umjetne inteligencije ChainGPT. Kima koristi AI u svom algoritmu za upravljanje likvidnošću.

izrael1
Izvor: Israel21c

Kima je jedna od 16 kompanija koje FinSec podržava. Mastercard je uključen u nekoliko razvojnih projekata blockchaina. Radi s bankama Sjedinjenih Država na tokenizovanim obračunima na zajedničkoj knjizi. Udružili su se s DeFi platformom Nexo na kreditnoj kartici na kripto-pokrenutu kreditnu karticu u Evropskom ekonomskom prostoru, te sudjeluje s blockchainima i provajderima plaćanja u istraživanju digitalne valute centralne banke.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.