sec

JPMorgan objavio da drži dionice nekoliko spot Bitcoin ETF-ova

 

Najveća banka u SAD-u sa aktivom od 2,6 biliona dolara prijavila je SEC-u da je kupila dionice Bitcoin ETF-a u vrijednosti od oko 760.000 dolara.
Američka finansijska kompanija JPMorgan Chase otkrila je ulaganja u bitcoin fondove kojima se trguje na berzi koje nude Grayscale, ProShares, Bitwise, BlackRock i Fidelity.

U prijavi od 10. maja američkoj komisiji za hartije od vrijednosti (SEC), JPMorgan Chase je izvijestio da posjeduje dionice ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO), iShares Bitcoin Trust (IBIT), Fidelityjev fond Wise Origin Bitcoin ( FBTC), Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) i Bitwise Bitcoin ETF. Osim toga, banka je prijavila 25.021 dionicu u vrijednosti od oko 47.000 dolara u Bitcoin Depotu, dobavljaču kripto bankomata.

Prijava SEC-a stigla je istog dana kada je Wells Fargo prijavio izloženost Grayscale i ProShares Bitcoin ETF-ovima u svojim fondovima i Bitcoin Depotu. Susquehanna International Group obavijestila je 7. maja da je kupila više od milijardu dolara vrijednih dionica spot kripto ETF-ova u prvom kvartalu 2024.

JPMorgan Chase je najveća banka u SAD-u po imovini, koja kontrolira otprilike 2,6 biliona dolara. SEC je dodao da posmatrači ne bi trebali pretpostavljati da su informacije koje je dala finansijska firma “tačne i potpune”.

SEC je odobrio listing i trgovanje spot Bitcoin ETF-ovima na američkim berzama u januaru. Mnogi stručnjaci očekuju da će komisija odlučiti o sredstvima kojima se trguje na berzi Ether do 23. maja, kada aplikacija menadžera imovine VanEcka dostigne krajnji rok.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.