you tube

YouTube imenuje osobu koja je prijateljski nastrojena prema Web3 za novog izvršnog direktora

Novi izvršni direktor YouTubea Neal Mohan ranije je naglasio da bi NFT mogao biti važan alat za kreatore sadržaja platforme za razvoj dodatnih tokova prihoda.

YouTube u vlasništvu Google-a imenovao je Neala Mohana za svog novog izvršnog direktora  za Web3 nakon odlaska Susan Wojcicki ove sedmice.

Wojcicki je napustila YouTube 16. februara nakon devet godina na čelu, navodeći planove za pokretanje “novog poglavlja” fokusiranog na porodicu, zdravlje i lične projekte. Tokom svog mandata, ona je, između ostalog, nadgledala ključno uvođenje modela podjele prihoda.

I dalje će ostati savjetnik Googleove matične kompanije Alphabet Inc.

Hvala ti, @SusanWojcicki. Bilo je nevjerovatno raditi s vama tokom godina. Ugradili ste YouTube u izvanredan dom za kreatore i gledaoce. Uzbuđen sam što ću nastaviti ovu sjajnu i važnu misiju. Radujemo se onome što je pred nama… https://t.co/Rg5jXv1NGb

— Neal Mohan (@nealmohan) 16. februara 2023

Prije nego što je postao novi izvršni direktor, Mohan je služio kao direktor proizvoda YouTube-a i nadgledao je kontroverzno uklanjanje dugmeta za nesviđanje videozapisa, uvođenje YouTube Shorts-a koji će se takmičiti s Tik Tok-om i YouTube Music-om.

Što se tiče Web3, Mohan je u februaru 2022. iznio probne planove za integraciju niza novih funkcija kao što su iskustva sa sadržajem zasnovana na Metaverse-u i tokenizacija sadržaja putem nezamjenjivih tokena (NFT), što je bilo na veliko zaprepaštenje zajednice koja je mrzila NFT u to vrijeme.

Mohan je posebno naglasio da bi NFT-ovi mogli pružiti novi način za kreatore da se angažuju sa svojom publikom i razviju dodatne tokove prihoda. Kao primjer za to naveo je potencijal kreatora da tokenizira svoje video zapise, fotografije, umjetnost i iskustva.

“Web3 takođe otvara nove mogućnosti za kreatore. Vjerujemo da nove tehnologije poput blockchaina i NFT-a mogu omogućiti kreatorima da izgrade dublje odnose sa svojim obožavaocima. Zajedno će moći sarađivati na novim projektima i zaraditi novac na načine koji ranije nisu bili mogući”, napisao je u blogu 10. februara 2022.

Uprkos namjeri da se potencijalno uvede prošle godine, planovi vezani za Web 3 tek treba da se ostvare, ali bi mogli biti postavljeni za još jedan poticaj u bliskoj budućnosti s obzirom da Mohan sada vodi firmu.

Novi izvršni direktor YouTubea @nealmohan se bavi NFT-om! https://t.co/RVqqJngnv6

— Altcoin Daily (@AltcoinDailyio) 17. februara 2023

Nakon vijesti da je Mohan postao novi izvršni direktor YouTubea, došlo je do iznenađujuće ograničene količine FUD-a od žestokih skeptika NFT-a na Twitteru koji obično brzo jave bilo šta u vezi s izvještajima o mainstream vezama s tehnologijom.

Čini se da je #nealmohan odličan gu… čekaj… Ne… pic.twitter.com/vQSet9tu8j

– RAM. (@veryramdom) 17. februar 2023

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.