top 5

Top 5 kriptovaluta za posmatranje ove sedmice: BTC, LUNA, AVAX, ETC, EGLD

Bitcoin pokušava zadržati svoje nedavne dobitke i, kako se cijena konsoliduje, trgovci mogu usmjeriti svoju pažnju na altcoine kao što su LUNA, AVAX, ETC i EGLD.

Bitcoin (BTC) je porastao iznad 42.000 dolara 19. marta, a i uvrijeme pisanja ovog teksta, ali bikovi se i dalje suočavaju sa snažnim izazovom medvjeda na višim nivoima.

Iako se cijena bitcoina oporavila sa 37.578 dolara 13. marta, analitičar tržišta, Marcel Pechman, naglasio je da neto omjer dugog i kratkog vremena između najboljih trgovaca na tri glavne berze pokazuje da profesionalni trgovci nisu kupovali agresivno.

Ali, dok se Bitcoin bori na višim nivoima, odabrani altcoini pokazuju snagu. Tviter nalog BTCFuel predviđa da bi altcoini mogli da uđu u “posljednju fazu hype faze” i da bi mogli dostići vrhunac na ljeto.

Glassnode podaci pokazuju da su investitori povukli otprilike 550.000 Ether (ETH) sa centralizovanih berzi od godine do danas. Zbog odliva, neto bilans Etera na berzi je pao sa 31,68 miliona ETH u junu 2020. na 21,72 miliona ETH.

Može li se Bitcoin zadržati iznad psihološkog nivoa na 40.000 dolara i hoće li se to prebaciti na altcoine? Proučimo grafikone pet najznačajnijih kriptovaluta da saznamo.

BTC/USDT

Bitcoin se suočava sa otporom blizu 42.594 dolara što sugeriše da su trgovci oprezni na višim nivoima. Cijena bi sada mogla kliziti do pokretnih prosjeka, što je važna podrška na koju treba paziti.

top 5 1

Ako cijena odskoči od pokretnih prosjeka, to će sugerisati da bikovi ne čekaju dublju korekciju da bi kupili. To bi moglo poboljšati izglede za prekid i zatvaranje iznad otpora. Ako se to dogodi, par BTC/USDT bi se mogao oporaviti na 45.400 dolara i kasnije na liniju otpora uzlaznog kanala.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako se cijena smanji i probije ispod pokretnih prosjeka, par bi mogao kliziti prema 37.000 dolara. Odbijanje ove podrške će sugerisati da bi par mogao ostati u rasponu između $37,000 i $42,594 nekoliko dana.

Medvjedi će morati da povuku i održe cijenu ispod linije podrške kanala kako bi signalizirali nastavak silaznog trenda.

top 5 2

4-satni grafikon pokazuje da medvjedi brane otpor iznad, na 42.594 dolara. Ako se cijena odbije od 20-eksponencijalnog pokretnog prosjeka, bikovi će pokušati gurnuti par iznad gornjeg otpora. Ako uspiju to učiniti, par bi mogao porasti do $45,400.

Suprotno tome, ako cijena padne ispod 20-EMA, to će sugerisati da kratkoročni trgovci možda prodaju blizu gornjeg otpora. To bi moglo otvoriti vrata za mogući pad na 50-jednostavni pokretni prosjek. Ako ova podrška pukne, pad bi se mogao proširiti na 37.000 dolara.

LUNA/USDT

Terrin LUNA token se odbio od 20-dnevne EMA (86 dolara) 18. marta, što ukazuje na snažnu kupovinu na nižim nivoima. Oba pokretna prosjeka rastu, a indeks relativne snage (RSI) je na pozitivnoj teritoriji, što ukazuje na prednost za kupce.

top 5 3

Ako kupci pokreću i održavaju cijenu iznad 96 dolara, LUNA/USDT par bi mogao izazvati najviši nivo svih vremena na 105 dolara. Probijanje i zatvaranje iznad ovog otpora će sugerisati nastavak uzlaznog trenda. Par bi se prvo mogao porasti na 115 dolara, a zatim na 125 dolara.

Alternativno, ako cijena padne sa 96 dolara, par bi ponovo mogao pasti na 20-dnevnu EMA. Probijanje i zatvaranje ispod ove podrške će sugerisati da bikovski momentum slabi. Par bi tada mogao kliziti u zonu jake podrške na $75 do $70.

top 5 4

Par je konsolidovao između 85 i 96 dolara. Iako su medvedi povukli cenu ispod 85 dolara, nisu mogli da izdrže niže nivoe. Ovo ukazuje na jaku kupovinu na padovima. Oba pokretna prosjeka se ukrštaju, sugerišući akciju ograničenu rasponom u bliskoj budućnosti.

Ako cijena poraste iznad 96 dolara, prednost će se pomjeriti u korist kupaca i par bi tada mogao porasti na 105 dolara.

Suprotno tome, ako cijena padne sa 96 dolara, par bi mogao pasti na pokretne prosjeke, a zatim na 85 dolara. Medvjedi će morati da povuku i održe cijenu ispod zone podrške od 85 do 82 dolara kako bi signalizirali početak dublje korekcije.

AVAX/USDT

Avalanche (AVAX) je probio i zatvorio se iznad linije silaznog trenda silaznog kanala 18. marta, što ukazuje na moguću promjenu trenda. Međutim, medvjedi imaju druge planove i trenutno pokušavaju da povuku cijenu ispod nivoa proboja.

top 5 5

Ako se cijena spusti sa trenutnog nivoa, ali se odbije od linije silaznog trenda, to će sugerisati da je proboj validan. To povećava mogućnost relija na psihološki nivo od 100 dolara. Rastuća 20-dnevna EMA (78 dolara) i RSI u pozitivnoj zoni ukazuje na prednost za kupce.

Suprotno tome, ako cijena ponovo uđe u kanal i probije se ispod pokretnih prosjeka, to će ukazati na to da je nedavni proboj vjerovatno bio samo bikovska zamka. To može zateći nekoliko kupaca nespremnih, što rezultira mogućim padom ispod linije uzlaznog trenda.

top 5 6

4-satni grafikon pokazuje da je porast iznad kanala gurnuo RSI u teritoriju preskupe. Ovo je moglo rezultirati knjiženjem dobiti od kratkoročnih trgovaca. Par bi sada mogao pasti na 20-EMA, što će vjerovatno djelovati kao snažna podrška.

Ako cijena odskoči sa ovog nivoa, to će sugerisati da je sentiment postao bikovski i da trgovci kupuju na padovima. To će povećati vjerovatnoću nastavka rasta.

Naprotiv, probijanje i zatvaranje kanala će sugerisati da je bikovski momentum oslabio. To bi moglo povući par na 50-SMA.

ETC/USDT

Ethereum Classic (ETC) je dobio zamah nakon što je probio i zatvorio se iznad linije pada trenda. Snažna kupovina je gurnula cijenu blizu čvrstog otpora iznad vrha na 38 dolara. Medvjedi će vjerovatno braniti ovaj nivo energično.

top 5 7

Ako se cijena smanji sa trenutnog nivoa, ETC/USDT par bi mogao pasti na 32 dolara. 20-dnevna EMA (28 dolara) je počela da raste i RSI je u zoni prekupljenosti, stavljajući prednost kod kupaca.

Ako cijena ne odstupi mnogo od trenutnog nivoa ili se snažno odbije sa 32 dolara, bikovi će ponovo pokušati da uklone prepreku iznad na 38 dolara. Ako uspiju, par bi mogao porasti na $45, a nakon toga na $50.

Alternativno, ako se cijena spusti i padne ispod 32 dolara, sljedeća stanica bi mogla biti 20-dnevna EMA. Prekid i zatvaranje ispod ovog nivoa će sugerisati da su medvjedi ponovo u igri.

top 5 8

4-satni grafikon pokazuje da je par krenuo u vertikalni reli nakon što je izbio iz linije silaznog trenda. Ovo je gurnulo RSI duboko u teritoriju pretjerane kupovine. Takvi nivoi preskuposti obično su praćeni oštrim padom.

Par bi mogao pasti na nivo Fibonačijevog povratka od 38,2% na 33 USD, a kasnije na nivo od 50% na 32 USD. Bikovi će vjerovatno braniti ovu zonu agresivno. Ako  cijena odskoči od ove zone podrške, kupci će pokušati da odbace par iznad gornjeg otpora i nastave uzlazni trend.

Bikovski momentum bi mogao oslabiti na prekidu i zatvoriti se ispod 32 dolara. Par bi tada mogao pasti na nivo Fibonačijevog povratka od 61,8% na 30 dolara.

EGLD/USDT

Elrond (EGLD) je probio i zatvorio se iznad pokretnih prosjeka 15. marta, što ukazuje da bikovi pokušavaju da se vrate. Medvjedi su pokušavali da povuku cijenu ispod pokretnih prosjeka, ali bikovi su osujetili njihove napore.

top 5 9

20-dnevna EMA (151$) počela je postepeno da raste i RSI je porastao u pozitivnom smjeru. Ovo sugeriše da je put najmanjeg otpora na gore. Ako kupci gurnu cijenu iznad 169 dolara, par EGLD/USDT bi mogao proširiti svoj uspon na psihološkom nivou na 200 dolara. Očekuje se da će medvjedi postaviti snažnu odbranu na ovom nivou.

Ovaj pozitivan stav će se poništiti ako se cijena smanji i padne ispod 20-dnevne EMA. Takav potez će sugerisati da je nedavni proboj iznad 50-dnevnog SMA (155 dolara) možda bio rast medvjeđeg tržišta. Par bi tada ponovo mogao pasti na 125 dolara.

top 5 10

Bikovi su gurnuli cijenu iznad gornjeg otpora na 160 dolara, ali medvjedi su brzo povukli cijenu i pokušali da zarobe agresivne bikove. Iako je cijena probila ispod 20-EMA, medvjedi nisu nadograđivali ovu prednost. Ovo ukazuje na snažnu kupovinu na nižim nivoima.

Bikovi su ponovo gurnuli cijenu iznad 160 dolara i pokušavaju da nastave uzlazno kretanje. Bikovski momentum bi mogao da se podigne na pauzi i zatvori iznad 169 dolara. Ovaj pozitivan stav će biti negiran ako se cijena spusti i padne ispod 152 dolara.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.