14%  kompanija u El Salvadoru poslovalo  sa BTC

El Salvador je ušao u istoriju u septembru 2021. postavši prva zemlja koja je zvanično priznala Bitcoin kao zakonito sredstvo plaćanja.

Kompanije u El Salvadoru sporo usvajaju Bitcoin (BTC) otkako je ta zemlja slavno priznala digitalnu imovinu kao zakonsko sredstvo plaćanja u septembru 2021. godine, prema nedavnom istraživanju Salvadorske privredne komore.

Od 337 kompanija ispitanih između 15. januara i 9. februara, samo 14% je reklo da su obavljale transakcije u BTC-u od stupanja na snagu zakona o Bitcoinu. Preko 90% kompanija je navelo da usvajanje Bitcoina u zemlji ima mali uticaj na njihovu prodaju.

71% anketiranih preduzeća bila su mikro ili mala preduzeća, 13% klasifikovano kao srednja preduzeća i 16% velika preduzeća.

Iako niska stopa usvajanja može izgledati neodoljivo na površini, El Salvador je na standardu američkog dolara od 2001. Za razliku od valuta drugih ekonomija u nastajanju, primarni medij razmjene El Salvadora nije sklon volatilnosti deviznog kursa. Čak i u ovakvom okruženju, više od jednog od deset preduzeća u zemlji prijavilo je upotrebu Bitcoina u periodu od pet meseci.

Predsjednik Salvadora Nayib Bukele stavio je Bitcoin u središte svoje strategije ekonomskog rasta, iako su institucije poput Međunarodnog monetarnog fonda i Moody's Investors Service upozoravale da ne prihvataju vodeću kriptovalutu. U januaru je analitičar Moody'sa Jaime Reusche iznio mišljenje da bi Bukeleov Bitcoin gambit mogao potkopati izglede njegove zemlje u pogledu suverenog kreditiranja.

el salvador 1

Ipak, El Salvador ide naprijed sa svojom kripto strategijom izdavanjem Bitcoin obveznica u vrijednosti od milijardu dolara. Također poznat kao Volcano Bonds, prihod od prodaje ići će za finansiranje Bitcoin Cityja, metropole koja u potpunosti funkcioniše i koja će iskoristiti geotermalnu energiju za rudarenje digitalne imovine.

Bukele bi trebao govoriti na predstojećoj Bitcoin konferenciji 2022, gdje je obećao “ogromno iznenađenje”.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.