bit

3 razloga zašto se cijena Bitcoina bori da se povrati na $64.000

 

Burna sedmica Bitcoina se nastavlja jer svi podaci ukazuju na daljnji pad cijene BTC-a. Bitcoin je 21. juna pao ispod 64.000 dolara prvi put u više od mjesec dana. Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pokazuju da je BTC pao sa otvaranja na 64.840 dolara na najniži nivo unutar dana od 63.451 dolara.

Posljednji put se cijena bitcoina trgovala ispod 64.000 dolara 15. maja, kada je porasla sa najniže vrijednosti od 61.299 dolara da bi postavila maksimum na 71.980 dolara 21. maja, podstaknuta uzbuđenjem oko odobrenja Spot Ether (ETH) berzanskog fonda (ETF) .

U vrijeme objavljivanja teksta, najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji trgovala se na 63.552 dolara, što je pad od 3,54% u posljednja 24 sata.

bit1
Dnevni grafikon BTC/USD. Izvor: TradingView

Šira kapitalizacija tržišta kriptovaluta je takođe pala za 3,24% u istom periodu i iznosi 2,33 triliona dolara, dok je Eter pao za 2,25% na 3,475 dolara. Pogledajmo neke od razloga zašto Bitcoin vodi na tržištu u korekciji.

Bitcoin ETF-ovi u ovom trenutku teže BTC cijeni

Osećaj investitora za smanjenje rizika je evidentan širom Bitcoin ETF-ova, gde investitori danima povlače svoj kapital.

Dana 19. juna, spot Bitcoin ETF-ovi u SAD su zabilježili odlive peti dan zaredom, čime su ukupna povlačenja za ovu sedmicu iznosila 900 miliona dolara. Ovo je najveća aktivnost odliva od kraja aprila.

Prema podacima kripto istraživačke platforme SoSoValue, 10 navedenih ETF-ova izgubilo je oko 140 miliona dolara i to samo 20. juna.

bit2
Ukupni Bitcoin spot ETF neto protok. Izvor: SoSoValue

Grayscaleov GBTC, koji je uglavnom bilježio odlive od konverzije u ETF 10. januara, vodio je sa odlivom od 53,1 milion dolara, a slijedi ga Fidelityjev FBTC sa 51,1 milion dolara. VanEckov ETF prijavio je 4 miliona dolara neto odliva, dok su fondovi Invesco i Galaxy Digital ostvarili 2 miliona dolara neto odliva.

BlackRockov IBIT, najveći ETF po posedovanju sredstava, bio je jedini proizvod sa neto prilivom od ukupno 1,5 miliona dolara. Ostali fondovi ARK Investa, Valkyrie, Franklin Templeton, WisdomTree i Hashdex zabilježili su nula tokova.

Ukupan obim trgovanja za spot Bitcoin ETF-ove 20. juna iznosio je 1,16 milijardi dolara, što je pad sa 1,7 milijardi dolara 18. juna. Tržište je zatvoreno 19. juna zbog državnog praznika.

Pad mrežne aktivnosti podržava negativnu stranu Bitcoina

Drugi razlog zašto cijena bitcoina nastavlja da opada mogla bi biti smanjena potražnja zbog opadanja mrežne aktivnosti.

Podaci iz Glassnodea otkrivaju da su dnevne aktivne adrese na Bitcoin mreži pale sa 971.789 adresa 4. aprila na 632.620 20. juna. Ovo označava pad od 35% u posljednjih 90 dana.

bit3
Broj aktivnih adresa na Bitcoin-u. Izvor: Glassnode

Popularni analitičar Ali Martinez takođe je primijetio smanjenu aktivnost na Bitcoin blockchainu. U objavi od 21. juna na društvenoj mreži X, on je podijelio Glassnode grafikon koji pokazuje da je obim priliva bitcoina na berzi bio u opadajućem trendu u posljednja tri mjeseca.

“Bitcoin doživljava pad u onchain aktivnostima vezanim za razmjenu, što ukazuje na smanjeno interesovanje investitora za BTC i smanjenu upotrebu mreže.”

bit4
Zamah obima priliva Bitcoin berze. Izvor: Ali Martinez

Smanjenje aktivnosti na lancu ukazuje na opadajuću potražnju za BTC-om unutar ekosistema, što opterećuje njegovu cijenu.

Cijena Bitcoina gubi ključne nivoe podrške

Iz tehničke perspektive, današnji pad cijene Bitcoina dio je šire korekcije koja je započela nakon što je odbijen sa nivoa otpora od 72.000 dolara 7. juna. Tokom ovog pada, BTC je izgubio ključne nivoe podrške, uključujući 50-u 10-dnevnu eksponencijalni pokretni prosjek (EMA), koji su trenutno na 66.724 dolara i 66.594 dolara.

200-dnevna EMA (64.294 dolara) pružila je posljednju liniju odbrane za Bitcoin.

bit5
Dnevni grafikon BTC/USD. Izvor: TradingView

U trenutku objavljivanja, cijena BTC-a je prelazila podršku koju je pružila 200-dnevna EMA, praćena porastom dnevnog obima trgovanja od 15%, što je signaliziralo aktivaciju nastavka rasprodaje.

S druge strane, ključni nivoi koje treba gledati na $60,000 i $56,500 su na niskom nivou.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.