gbtc

GBTC vidi odliv od 166 miliona dolara uprkos napomeni generalnog direktora o ‘ravnoteži’

 

S druge strane, prilivi u Bitcoin ETF-ove su minimalni, što ukazuje na opadanje angažmana investitora.
Grayscale Bitcoin fondovi kojima se trguje na berzi (ETF), GBTC, nastavljaju da doživljavaju značajne odlive, od preko 166 miliona dolara i više od 2.500 Bitcoina povučeno je iz fonda u petak, 12. aprila.

Prema podacima Farside Investors, odlivi iz GBTC-a su sada premašili 16,2 milijarde dolara od januarskog lansiranja Bitcoin ETF-a. Od aprila mjeseca dnevni odlivi iz Grayscale Bitcoin Trust-a (GBTC) variraju između 75 miliona i 300 miliona dolara.

S druge strane, prilivi u Bitcoin ETF-ove su minimalni, što ukazuje na opadanje angažmana investitora. GBTC je ove sedmice zabilježio značajne odlive od 767 miliona dolara, što je doprinijelo ukupnim negativnim tokovima u Bitcoin ETF-ove.

gbtc1
Izvor: Joe Consorti

BlackRock je zadržao snažnu podršku jer imovina pod upravljanjem IBIT Bitcoin ETF-a premašuje 15 milijardi dolara, smanjujući jaz sa Bitcoin rezervama Grayscale-a. Značajan dio odliva GBTC-a vjerovatno se slio u BlackRock.

Izvršni direktor Grayscalea Michael Sonnenshein nagovijestio je ranije ove sedmice da bi se odlivi iz Grayscale Bitcoin Trusta mogli stabilizovati, sugerišući optimizam među trgovcima i investitorima. Međutim, trenutni podaci ukazuju da situacija možda neće biti u skladu sa ovim optimizmom.

Jedan od glavnih razloga za masovne odlive GBTC-a je visoka naknada za upravljanje koju fond naplaćuje. Međutim, Sonnenshein je oklijevao da smanji naknade uprkos tome što je izgubio tokove prema konkurenciji. GBTC ima najveće naknade za upravljanje od svih američkih Bitcoin ETF-ova — postavljene na 1,5% godišnje u poređenju sa prosjekom od 0,30% njegovih konkurenata.

Sonnenshein je primijetio da tržišta često pokazuju veliko uzbuđenje kada se prvi put pojave robni ili tematski izloženi proizvodi, kao što je Grayscale Bitcoin Trust. Međutim, ovi proizvodi sazrijevaju kako vrijeme prolazi, što dovodi do konsolidacije tržišta jer se investitori fokusiraju na nekoliko ponuda.

Prema podacima Farside-a, GBTC je 10. aprila zabilježio odlive od 17,5 miliona dolara, što je značajan pad u odnosu na 154,9 miliona dolara zabilježenih 9. aprila. Prethodni najniži nivo bio je 26. februara kada je GBTC imao odliv od 22,4 miliona dolara. Prosjek dnevnih odliva GBTC-a u četiri mjeseca iznosi 257,8 miliona dolara.

GBTC je pokrenut 2015. i pretvoren u ETF u januaru, zajedno sa lansiranjem devet drugih Bitcoin ETF-ova nakon što je Grayscale dobio tužbu protiv Komisije za vrijednosne papire i berze – prisiljavajući ga da preispita ponudu GBTC konverzije koju je odbio.

Bankrotirana firma za kriptovalute Genesis nedavno je prenijela oko 36 miliona GBTC dionica kako bi stekla 32.041 Bitcoina.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.