genesis

Genesis traži odobrenje za prodaju 1,6 milijardi dolara imovine

 

Dužnici bankrotirane firme za kripto pozajmljivanje naglasili su potrebu za brzim odobrenjem za prodaju dionica prije bilo kakvih potencijalnih fluktuacija cijena.
Bankrotirana firma za kriptovalute Genesis Global Capital zatražila je od stečajnog suda Sjedinjenih Država dozvolu za likvidaciju dionica u Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), Grayscale Ethereum Trust (ETHE) i Grayscale Ethereum Classic Trust (ETCG), u ukupnom iznosu od približno 1,6 milijardi dolara.

U nedavnoj sudskoj prijavi, Genesis je naglasio hitnost dobijanja odobrenja za prodaju imovine trusta prije bilo kakvih potencijalnih fluktuacija u cijenama osnovne imovine, a to su Bitcoin, Ethereum i Ethereum Classic. Genesis je naveo da je cilj maksimizirati raspoloživa sredstva za raspodjelu kreditorima.

„Debtors vjeruje da bi bilo korisno imati ovlaštenje za prodaju i likvidaciju imovine kako bi se smanjio svaki rizik koji bi fluktuacije cijena mogle imati na imanju dužnika i kako bi se olakšala raspodjela kreditorima.”

Dionice GBTC-a čine otprilike 87% ukupnog portfelja Genesisa u tri trusta, s vrijednošću od 1,38 milijardi dolara.

U međuvremenu, ETHE iznosi otprilike 10% svojih ukupnih sredstava, što iznosi približno 169 miliona dolara, a ETHCG čini oko 3%, što ukupno iznosi 38 miliona dolara.

genesis1
Genesis trust sredstva. Izvor: Ctfassets

Prema prijavi, od septembra 2023. GBTC je držao oko 3,2% svih Bitcoin-a u opticaju. U decembru 2022. godine, ETHE je imao približno 2,5% ukupnog Ethereum-a u opticaju, a ETCG je držao otprilike 8,5% cjelokupnog Ethereum Classic-a koji je u opticaju.

Genesis je istakao da nakon odobrenja Komisije za vrijednosne papire i berze Sjedinjenih Država 10. januara, nedavna konverzija GBTC-a u promptni Bitcoin fond kojim se trguje na berzi sada omogućava otkup dionica u gotovini kroz svoj program otkupa.

Međutim, napominje da ETH trustovi nemaju program otkupa i zato im je potrebna pismena saglasnost sponzora za prodaju ili otuđenje dionica. Genesis je tražio da se odustane od pismenog odobrenja.

22. januara, bankrotirana berza kriptovaluta FTX prodala je 22 miliona GBTC dionica, u vrijednosti od skoro milijardu dolara, potpuno likvidirajući sve svoje udjele.

Međutim, Genesis je izjavio da namjerava maksimizirati prihod od prodaje kripto imovine.

„I Debitor i Gemini će, u dobroj vjeri, uložiti razumne napore da maksimiziraju tržišnu cijenu bilo koje povjerljive imovine ili početnih GBTC dionica i prihoda dobijenih od bilo koje njihove prodaje ili bilo kakvog otkupa“, navodi se u podnesku.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.