etf

Spot Ether ETF-ovi dobili službeno odobrenje od SEC-a

 

Američka komisija za hartije od vrijednosti dala je zeleno svjetlo za nekoliko spot Ether ETF-ova nakon spekulacija da regulator razmatra tretiranje ETH kao vrijednosnog papira.
U drugoj značajnoj odluci ove godine, Komisija za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država dala je regulatorno zeleno svjetlo za otkrivanje fondova kojima se trguje na berzi (ETF) u Sjedinjenim Državama.

U podnošenju od 23. maja, SEC je odobrio prijave 19b-4 od VanEck, BlackRock, Fidelity, Grayscale, Franklin Templeton, ARK 21Shares, Invesco Galaxy i Bitwise — odobravajući izmjene pravila koje dozvoljavaju da se spot Ether ETF-ovi kotiraju i trguju na odgovarajućim berzama. Ova značajna odluka donesena je uprkos špekulacijama da regulator hartija od vrijednosti istražuje da li da označi Eter kao hartiju od vrijednosti.
Iako su 19b-4 odobreni, emitentima ETF-a i dalje je potrebno da SEC potpiše svoje S-1 izjave o registraciji kako bi se spot Ether ETF-ovi službeno počeli trgovati. Industrijski analitičari kažu da bi to moglo potrajati danima, sedmicama ili čak mjesecima.

etf1
Podnošenje zahtjeva za odobravanje spot Ether ETF-ova. Izvor: SEC

SEC je navodno dao instrukcije podnosiocima zahtjeva da ubrzaju svoje prijave 19b-4 20. maja. Uklanjanje udjela je najznačajniji amandman koji je viđen u nekoliko prijava.

SEC nije objavio odobrenje Hashdexove spot Ether ETF aplikacije. Investiciono sredstvo upravnika imovinom imalo je konačni rok s provizijom postavljenom na 30. maj – ispred Grayscale, Invesco Galaxy, BlackRock i Fidelity. Nejasno je da li će SEC na kraju odobriti Hashdexov ETF.

Odobrenje SEC-a dolazi dan nakon što su članovi Predstavničkog doma Sjedinjenih Država glasali u korist zakona za koji mnogi vjeruju da će pružiti više regulatorne jasnoće industriji kriptovaluta. Zakon o finansijskim inovacijama i tehnologiji za 21. vijek razjasniće uloge SEC-a i Komisije za trgovinu robnim fjučersima, ali ga još uvijek treba usvojiti Senat i potpisati zakon.

Spot Ether ETF odobrenje dolazi četiri i po mjeseca nakon što je SEC odobrio nekoliko spot Bitcoin ETF aplikacija 10. januara, što predstavlja prvo mjesto u industriji. Prema podacima iz Cointelegraph Markets Pro, cijena ETH je porasla na više od 3.900 dolara odmah nakon objave SEC-a, a zatim je pala na 3.759 dolara u vrijeme objavljivanja.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.