njem

Njemačka zatvorila 47 kripto berzi povezanih sa ‘podzemnom ekonomijom’

Njemačke vlasti poslale su glasnu i jasnu poruku kriminalnim korisnicima berzi: Pronašli smo servere i imamo vaše podatke — vidimo se uskoro.
Njemačka vlada je upravo zatvorila 47 mjenjačnica kriptovaluta, optužujući ih da svjesno dopuštaju procvat “podzemne ekonomije” sajber kriminalaca, a sada svoju pažnju usmjerava na potencijalno kriminalne korisnike.

“Oni namjerno prikrivaju porijeklo kriminalno stečenih sredstava u velikim omjerima kroz neadekvatnu primjenu zakonskih zahtjeva za suzbijanje pranja novca”, kažu iz njemačkog savezne kancelarije krim-policije, glavnog tužilaštva u Frankfurtu i državnog ofisa za borbu protiv sajber kriminala u izjavi od 19. septembra.

Vlasti navode da njihovi korisnici uključuju ransomware, botnet operatere i trgovce na crnom tržištu koji koriste usluge za pretvaranje novca stečenog kriminalnim putem u „redovni ciklus valute“.

Web stranice zaplijenjenih mjenjačnica kriptovaluta sada prikazuju jasno upozorenje njemačke vlade:

“Pronašli smo njihove servere i zaplijenili ih – razvojni serveri, proizvodni serveri, backup serveri. Mi imamo njihove podatke – i stoga imamo vaše podatke. Transakcije, podatke o registraciji, IP adrese”, napisali su nadležni. “Počinje naša potraga za tragovima. Vidimo se uskoro.”

njem1
Njemačka izjava upozorenja korisnicima zaplijenjenih berzi kriptovaluta. Izvor: Njemačka vlada

Međutim, njemačke vlasti sugerisale su da rasprostranjeno krivično gonjenje neće biti u planu jer mnogi od ovih počinitelja žive u drugim zemljama.

“Budući da sajber kriminalci često borave u inostranstvu i da ih neke zemlje tolerišu ili čak štite, oni često ostaju nedostupni njemačkim organima za sprovođenje zakona”, piše.

Navodi se da je jedna od zaplijenjenih berzi kriptovaluta, Xchange.cash, bila aktivna od 2012. godine, omogućavajući skoro 1,3 miliona transakcija za 410.000 korisnika.

60cek.org, Baksman.com i Prostocash.com bile su među ostalim zaplijenjenim platformama za trgovanje sa velikim brojem korisnika i transakcija.

njem2
Detalji o osam od 47 berzi kriptovaluta koje su zaplijenjile njemačke vlasti. Izvor: Njemačka vlada

Njemačka vlada je bila jedan od najvećih posjednika bitcoina u svijetu sve do nedavno kada je prenijela skoro 50.000 bitcoina – vrijednih 3,15 milijardi dolara po trenutnim cijenama – kroz nekoliko transakcija u junu i julu.

Sredstva su zaplijenjena sa piratske stranice Movie2k.to 2020. godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.