germany

Njemačka se vlada otarasila 900 Bitcoina, 400 Bitcoina poslano u Coinbase i Kraken

Dodatni pritisak na prodaju od strane njemačke vlade mogao bi spustiti cijenu Bitcoina ispod ključne granice od 60.000 dolara. Novčanik za kriptovalute označen kao „njemačka vlada (BKA)” prodao je Bitocin u vrijednosti od preko 54 miliona dolara.

Novčanik njemačke vlade prodao je 900 Bitocina u tri pojedinačne transakcije 25. juna.

Prva transakcija od 200 BTC poslana je na berzu Coinbase, dok je druga transakcija od 200 BTC poslana na berzu Kraken.

Međutim, treća transakcija, vrijedna 500 BTC, ili preko 30 miliona dolara, poslana je u novčanik “139Po”, koji ostaje nepoznat, prema onchain provajderu obavještajnih podataka Arkham Intelligence.

germany1
Transferi njemačke vlade, 25. jun. Izvor: Arkham Intelligence

Iako novčanik “139Po” ostaje nepoznat, to nije prvi put da je njemacka vlada  u interakciji s njim. Njemačka vlada je prethodno poslala 800 BTC na adresu 20. juna i još 500 BTC 19. juna, prije samo šest dana.

Nakon današnjih transfera, novčanik još uvijek drži 46.359 Bitcoina, prema Arkham Intelligence.

germany2
Novčanik njemačke vlade, fondovi. Izvor: Arkham Intelligence

Hoće li njemačka vlada potrošiti Bitcoin ispod 60.000 dolara?

Novčanik sa državnim oznakama sadrži BTC vrijedan više od 2,8 milijardi dolara i mogao bi uvesti značajan prodajni pritisak koji bi mogao smanjiti cijenu Bitcoina ispod ključne psihološke granice od 60.000 dolara.

Cijena Bitcoina je u opadajućem trendu, pala je za 11% na mjesečnom grafikonu i preko 7% na sedmičnom, trgujući se nešto iznad 61.000 dolara u 9:40 ujutro UTC, prema podacima Bitstamp-a.

germany3
BTC/USDT, 1-mjesečni grafikon. Izvor: TradingView

Prema popularnom analitičaru Willy Woou, obrasci tehničkih grafikona sugerišu da bi Bitcoin mogao doživjeti korekciju koja bi trajala do četiri sedmice prije nego što se njegov rast cijena nastavi.

Analitičar je napisao u objavi od 22. juna svojim preko 1,1 milion pratilaca: “Pogledati ovaj model… vjerovatno još 1-4 sedmice hlađenja prije nego što će akcija cijena #Bitcoina biti dovoljno dosadna. Grafikon: Intenzitet špekulanata koji igraju kazino igre.”

germany4
Intenzitet Bitcoin špekulacija. Izvor: Willy Woo

Više pritiska na prodaju Bitcoina iz Njemačke i Mt.Gox?

Novčanik s oznakom njemačke vlade prvi je izazvao sumnje u potencijalnu prodaju Bitcoina 19. juna, kada je izvršio transfer od 6.500 BTC vrijedan preko 425 miliona dolara.

Osim transfera u neoznačene novčanike, većina Bitcoina se prenosi na centralizirane berze, što signalizira da vlada potencijalno želi prodati Bitcoin.

Prije transfera, novčanik je držao skoro 50.000 BTC od februara 2024. Vjeruje se da su sredstva zaplijenjena od operatera web stranice piratskih filmova Movie2k. Međutim, jul bi mogao da uvede veći pritisak na prodaju Bitcoina pošto je propala berza kriptovaluta Mt. Gox objavila da će početi da otplaćuje svoje nestale korisnike.

Više od 9,4 milijarde dolara vrijedan Bitcoin duguje se prema približno 127.000 Mt. Gox kreditora, koji su čekali više od 10 godina da povrate svoja sredstva. Ovo bi moglo dovesti do značajnog prodajnog pritiska za Bitcoin.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.