shez

Kripto zajmodavac Shezmu uspio povratiti hakovana sredstva putem pregovore

Shezmu je povratio skoro 5 miliona dolara ukradenih kriptovaluta kroz pregovore s hakerom i pristao na veću nagradu.
Koristeći protokol prinosa, Shezmu je povratio skoro 5 miliona dolara ukradenih sredstava u roku od nekoliko sati nakon uspješnog pregovaranja s hakerom.

Dana 21. septembra, Chaofan Shou, suosnivač kompanije za analizu blokova Fuzzland, upozorio je na kompromitovani trezor za skladištenje koji pripada Shezmuu. Iako nije siguran da li je incident bio povlačenje tepiha ili pravi hak, Shou je potvrdio da je u tom procesu ukradeno oko 4,9 miliona dolara kriptovaluta.

shez1
Izvor: Chaofan Shou

Shezmu je kasnije potvrdio da je jedan od njegovih ShezmuUSD (ShezUSD) trezora stabilnih kovanica eksploatisan i proaktivno je pozvao hakera da vrati sredstva u zamjenu za nagradu bez pravnih posljedica.
Shezmu je putem onchain poruke zatražio povrat 90% ukradenih sredstava u roku od 24 sata. Protokol bi uključivao provođenje zakona samo ako haker odluči da se ne pridržava.

shez2
Izvor: Shezmu

Shezmu haker je tražio 20% nagrade

Haker je odgovorio na zahtjev tražeći nagradu od 20% umjesto početnih 10% ponude, na šta je Shezmu pristao.

shez3
Izvor: Shezmu

Za nekoliko sati, Shezmu je počeo da prima ukradene Dai tokene u svom novčaniku. Haker je prvobitno vratio 282.18 Ether. ETH protokolu i nakon toga sa još jednim povratom od 137 Wrapped Ether (WETH).
Međutim, nisu sva sredstva vraćena u vrijeme pisanja ovog teksta, a Shezmu tim je pozvao investitore da ograniče svoju interakciju sa trezorom Oasis protokola do daljnjih ažuriranja.

shez4

WazirX muči se da pronađe 235 miliona dolara ukradenih sredstava

S druge strane spektra, indijska kripto berza WazirX nije postigla nikakav napredak u pronalaženju svojih 230 miliona dolara ukradenih sredstava 60 dana nakon hakovanja.

WazirX nije priznao hakovanje i nastavlja da krivi svog čuvara, Liminal, za gubitak sredstava. Pobijajući ovu tvrdnju, Liminal je 9. septembra objavio da je prošao nezavisnu reviziju od strane multinacionalne firme za profesionalne usluge Grant Thornton.

Revizija je utvrdila da Liminal nije pronašao nikakve dokaze o cyber napadu koji potiče iz Liminalovih web aplikacija ili njegovih back-end i front-end struktura.

shez5
Izvor: CoinSwitch

Nedavno se WazirX suočio sa pravnim prijetnjama svojih kupaca, od kojih je najistaknutija bila druga rivalska indijska kripto mjenjačnica, CoinSwitch. Kompanija je pokrenula sudski postupak protiv Wazira kako bi povratila 2% svojih sredstava, u vrijednosti od približno 6,2 miliona dolara.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.