indija

Binance prekida veze s indijskom kripto berzom WazirX

Prema najavi, WazirX ima rok do kraja dana (UTC 3. februara) da povuče sva preostala sredstva koja pohranjuje u Binance novčanicima.

Debakl između globalne berze kriptovaluta Binance i Zanmaia, operatera koji stoji iza indijske berze WazirX, se nastavlja, s novim postom na blogu u kojem se navodi da Binance potonjoj zabranjuje korištenje svojih usluga.

Dana 3. februara, Binance je objavio objavu u kojoj se priznaje tekuća „javna debata“ sa Zanmaiem o njegovim tvrdnjama da je Binance uključen u pokretanje WazirX-a. Binance je 26. januara saopštio da je WazirX-u dao ultimatum da povuče svoje izjave i nastavi da koristi usluge Binance novčanika ili da prekine njegovu upotrebu.

Prema najavi, Zanmai nije povukao izjavu i sada ima rok do 3. februara 2023. u 23:59 UTC da ukloni sva svoja sredstva sa računa koji se koriste za WazirX operacije.

Binance je pojasnio da u vrijeme pisanja ovog teksta, Zanmai ima sredstva koja su još uvijek u Binance novčanicima i koja se koriste u operativne svrhe.

Ovo dolazi manje od mjesec dana nakon što je WazirX otkrio da 90% sredstava svojih korisnika drži u Binance novčanicima, dok je preostalih 10% u novčanicima za skladištenje.

Ta je najava objavljena nakon niza kripto berzi koje su objavile dokaze o rezervama u svjetlu skandala FTX.

WazirX je najveća indijska kripto berza. Međutim, prošle godine se našao u nezgodnoj situaciji kod lokalnih vlasti. Indijske vlasti optužile su ovu berzu za pomaganje u pranju novca od oko 130 miliona dolara.

U vrijeme istrage, milioni korisničkih sredstava bili su zamrznuti na berzi. U ovom trenutku Binance je javno počeo da se distancira od indijske berze, što je stiglo u obliku tvita od strane izvršnog direktora Binancea Changpenga Zhaoa, koji je pojasnio da Binance nema vlasništvo nad berzom.

Ubrzo nakon ove izjave, Binance je stao na stranu lokalnih vlasti u Indiji tokom WazirX istrage i uklonio vanlančane transfere sredstava sa berze.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.