kamala

Kamala Haris želi da SAD budu ‘najdominantnije’ u blockchainu

 

 

Demokratska predsjednička kandidatkinja Kamala Harris dala je još jednu javnu izjavu o digitalnoj imovini tokom govora u srijedu u Ekonomskom klubu u Pittsburghu.
Kamala Harris dala je svoju prvu javnu izjavu u korist zaštite kriptovaluta, rekavši da želi da Sjedinjene Države “ostanu dominantne” u blockchain-u, umjetnoj inteligenciji i drugim tehnološkim industrijama u nastajanju.

„Ulagaćemo u bioproizvodnju i vazduhoplovstvo, ostati dominantan u vještačkoj inteligenciji i kvantnom računarstvu, blockchain-u i drugim tehnologijama u nastajanju, i proširiti naše vodstvo u inovacijama i proizvodnji čiste energije“, rekla je Harris u govoru 25. septembra u Ekonomskom klubu Pittsburgh.

“Sljedeća generacija otkrića – od naprednih baterija preko geotermalnih do naprednih nuklearnih – nisu samo izmišljena, već su ih ovdje u Americi izgradili američki radnici,” dodala je.
Za razliku od svog republikanskog rivala Donalda Trumpa – koji je postao zagovornik kriptovaluta – Harris je ostala tiha u pogledu kriptovaluta sve do 22. septembra, kada je dala izjavu u korist podsticanja novih tehnologija, uključujući “digitalnu imovinu”, dok je naglašavala zaštitu potrošača tokom govora na događaju prikupljanja sredstava.

Haris je nakratko ponovila svoj stav o kriptovalutaama u ekonomskom planu od 82 stranice objavljenom uz njen govor u Pittsburghu.

Plan se u jednoj rečenici pominje “digitalna sredstva”, navodeći da će njena administracija “poticati inovativne tehnologije kao što su AI i digitalna sredstva, istovremeno štiteći potrošače i investitore”.

kamala1
Ekonomski plan Harrisa Walza od 82 stranice daje jednu referencu na digitalnu imovinu. Izvor: KamalaHarris.com

Tokom svog govora, Harris je takođe naglasila važnost da SAD zadrže vodstvo nad suparničkim zemljama kada su u pitanju nove tehnologije, osiguravajući da SAD predvode „svijet u industrijama budućnosti i brine da Amerika, a ne Kina, pobijedi takmičenje u 21. vijeku.”

Analitičari predviđaju različite rezultate za kripto imovinu u zavisnosti od ishoda izbora. U istraživačkoj bilješci od 19. septembra, analitičari VanEck-a nagađali su da bi pobjeda Harrisa mogla biti “bolja” za Bitcoin od drugog Trumpovog mandata jer bi mogla raditi na “ubrzanju mnogih strukturalnih problema koji pokreću usvajanje Bitcoina”.

Dodali su da je još jedno Trumpovo predsjedništvo “generalno bikovsko” za kripto ekosistem zbog Trumpovog stava o deregulaciji kriptovaluta i podsticanju rasta industrije u SAD-u.

“Bez obzira na ishod izbora, trend rasta fiskalnih deficita i rasta državnog duga vjerovatno će se nastaviti. Ovo sugerise slabljenje američkog dolara, makroekonomsko okruženje u kojem je Bitcoin istorijski napredovao”, zaključili su analitičari VanEcka.

U investicionoj bilješci od 9. septembra, analitičari Bernsteina predviđaju da bi Trumpova pobjeda mogla dovesti do porasta Bitcoina do 90.000 dolara do kraja godine.

S druge strane, ako bi Haris bila izabrana, rekli su da bi cijena Bitcoina mogla pasti i na 30.000 dolara. Haris i Tramp su praktično izjednačeni u nacionalnim anketama, a Haris vodi sa samo 2,5 % od 25. septembra, prema FiveThirtyEight.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.