un

Američki Senat preporučuje blockchain za testove nacionalne sigurnosti

 

Komitet američkog Senata za oružane snage poziva Ministarstvo odbrane da istraži blockchain za primjenu nacionalne sigurnosti, uključujući upravljanje lancem snabdijevanja.
Komitet za oružane snage Senata Sjedinjenih Država naložio je ministru obrane, penzionisanom generalu Lloydu Austinu, da testira potencijalne primjene blockchain tehnologije za upravljanje lancem snabdijevanja i drugih aplikacija za nacionalnu sigurnost unutar američkog Ministarstva odbrane.

Komitet američkog Senata za oružane snage izdao je 9. jula izvještaj o Zakonu o odobrenju nacionalne odbrane (NDAA) za fiskalnu godinu 2025. Izvještaj je uključivao konkretna ovlaštenja za vojsku, mornaricu, ratno zrakoplovstvo i programe za čitavu odbranu.

Komitet je prepoznao potencijal blockchain tehnologije za unapređenje lanaca snabdijevanja američke nacionalne odbrane i ekonomske konkurentnosti:

„Komitet napominje da blockchain tehnologija ima potencijal da poboljša kriptografski integritet odbrambenog lanca snabdijevanja, poboljša integritet podataka i smanji rizik od manipulacije ili korupcije određenim vrstama podataka od strane konkurenata koji su skoro jednaki.”

Odbor Senata je takođe želio da Ministarstvo obrane (DOD) istražuje slučajeve korištenja blockchaina “kako bi se postigli ciljevi nacionalne sigurnosti i kreirali sigurni, transparentni, odgovorni i podložni reviziji podaci u vezi s lancima snabdijevanja”.

Blockchain izvještaj mora uključivati ​​šest ključnih nalaza, koji uključuju:

„Plan za pilot programe ili istraživačko-razvojne napore za istraživanje upotrebe blockchain tehnologije u aplikacijama nacionalne sigurnosti, uključujući upravljanje lancem opskrbe, sajber sigurnost za kritična infrastrukturna sredstva i mogućnost revizije nabavke.”
Drugi uključuju identifikaciju koristi i rizika blockchaina u praćenju i upravljanju lancem snabdijevanja, analizu trenutnog stanja usvajanja blockchaina u industriji lanca snabdijevanja i stranih zemalja poput Kine i Rusije i identifikaciju izvodljivosti i procjene troškova.

Dok članovi američkog Senata očekuju usvajanje blockchaina u bliskoj budućnosti, američki političari su počeli da se zalažu za usvajanje bitcoina i kriptovaluta.

Prema ažuriranju od 8. jula na web stranici kampanje kandidata republikanaca Donalda Trumpa, Republikanski nacionalni komitet (RNC) usvojio je nacrt platforme politike koja uključuje zalaganje za kriptovalute i rudarenje bitcoina.

“Mi ćemo braniti pravo na rudarenje bitcoina i osigurati da svaki Amerikanac ima pravo na samostalan nadzor nad svojom digitalnom imovinom i obavljanje transakcija bez nadzora i kontrole vlade”, navodi se na platformi.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.