rusija

Rusija će započeti CBDC probe sa 13 banaka

 

Prema riječima Olge Skorobogatove, prvog zamjenika guvernera Banke Rusije, pokretanje pilot operacija korišćenjem originalnih digitalnih rubalja predstavlja ključnu fazu u okviru projekta.

Banka Rusije (BoR) je otkrila da će započeti testiranje operacija za projekat digitalne valute ruske centralne banke (CBDC) s digitalnim rubljama. Test će početi 15. avgusta.

U saopštenju Banke Rusije navodi se da će u pilot testovima učestvovati 13 banaka i ograničena grupa njihovih klijenata.

Prema riječima Olge Skorobogatove, prvog zamenika guvernera Banke Rusije, pokretanje pilot operacija korišćenjem originalnih digitalnih rubalja predstavlja ključnu fazu u okviru projekta. Ovaj korak olakšava ispitivanje funkcionalnosti platforme digitalne rublje u industrijskom kontekstu, usavršavanje osnovnih procedura u saradnji s klijentima, potencijalna prilagođavanja procesu i osiguranje korisničkog i razumljivog iskustva klijenta.

Skorobogatova je dodala da strategija banke uključuje dovođenje digitalne rublje u široku upotrebu, koja zavisi od rezultata postepenog testiranja i zavisi od uspješnog sprovođenja sveobuhvatnih testova koji obuhvataju sve operativne mogućnosti koje uključuju digitalnu rublju. Prema riječima zamjenika guvernera, očekuje se da će od 2025. godine građani i privreda moći aktivno koristiti nacionalnu digitalnu valutu na vlastiti zahtjev.

Prema najavi, početna faza pilot programa će se fokusirati na usavršavanje osnovnih procesa, uključujući uspostavljanje i finansiranje digitalnih računa u rublji (digitalni novčanici), transakcije u digitalnoj rublji među pojedincima, jednostavna automatska plaćanja i korištenje QR koda za transakcije koje uključuju kupovinu i usluge.

Oni koji učestvuju u pilot inicijativi imaće priliku da koriste digitalne rublje za plaćanje u 30 maloprodajnih objekata u 11 gradova u Rusiji. Namjera je da se proširi spisak pilot učesnika do kraja 2023. godine, uključujući uključivanje i pojedinaca i preduzeća.

U 2024. godini, niz transakcija će biti poboljšan, sa dodatnim scenarijem plaćanja koji koristi dinamički QR kod i olakšava transfere između pravnih lica. Nadalje, proširit će se opseg šablona za jednostavna automatska plaćanja.

Uvođenje pilot-programa digitalne rublje ranije je odgođeno na neodređeno vrijeme zbog činjenice da je njegovo zakonodavstvo tek napredovalo kroz početno čitanje u Državnoj dumi, koja čini donji dom Savezne skupštine. Ipak, Rusija je nastavila sa CBDC inicijativom, pošto je predsjednik Vladimir Putin donio zakon o digitalnoj rublji 24. jula.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.