z

Generacija Z i milenijalci biraju kriptovalute umjesto dionica

 

Nedavno istraživanje Policygenius-a pokazalo je da jedan od pet odraslih Amerikanaca posjeduje kriptovalute.
Novo istraživanje sugeriše da će mladi Amerikanci vjerovatnije posjedovati kriptovalute nego dionice, što ukazuje na promjenu finansijske imovine i strategija ulaganja u odnosu na one koje preferiraju starije generacije.

Studija, koja je sprovedena između 16. i 19. oktobra, a objavljena od strane Policygenius Financial Planning Survey 9. aprila, uključivala je 4.063 odrasla ispitanika u Sjedinjenim Državama. Istraživanje je otkrilo da 20% generacija Z (uzrasta od 18-26) i 22% milenijalaca (uzrasta od 27 do 42 godine) ima mnogo veću vjerovatnoću da će ulagati u alternativnu imovinu kao što su kriptovalute i nezamjenjivi tokeni (NFT) u poređenju sa svojim starijim kolegama.

z1
Vlasništvo nad kriptovalutama prema starosnoj grupi odraslih Amerikanaca. Izvor: Policygenius

Istraživanje je takođe otkrilo da je 18% ispitanika generacije Z izjavilo da posjeduju dionice, naspram 28% generacija X i 45% Baby Boomera.

Policygenius analitičar Myles Ma napisao je da mlađe generacije pohranjuju svoje bogatstvo drugačije od svojih kolega iz generacije X i bumera, uključujući nove investicije poput kriptovaluta. Ovo bi moglo pokazati veću spremnost za preuzimanje rizika sa svojim novcem, ali bi takođe moglo odražavati prepreke koje ne mogu kontrolisati, poput rastućeg problema nestašice stambenog prostora”

Pored toga, 9% generacije Z i 8% milenijalaca reklo je da će se najverovatnije prvo obratiti društvenim medijima sa finansijskim pitanjem, u poređenju sa generacijom X (3%) i bejbi bumerima (1%).

Osim kripto specifičnosti, istraživanje naglašava finansijske stavove mladih investitora. Uprkos složenosti navigacije modernim finansijskim pejzažima, generacije Z i milenijalci osećaju se „pomalo ponosno“ na svoje vještine finansijskog upravljanja. Ovaj osjećaj baca svjetlo na proaktivan pristup mlađih Amerikanaca prema finansijskoj pismenosti i nezavisnosti.

Ranije studije su takođe sugerisale da generacija Z i milenijalci imaju najviše stope usvajanja kriptovaluta od svih grupa stanovništva. U aprilu 2023., studija Bitgeta otkrila je da 46% milenijalaca u velikim ekonomijama, kao što su SAD, Kina, Njemačka, Japan, Indonezija i Nigerija, posjeduju kriptovalute.

Prethodne godine, u oktobru 2022., drugo istraživanje Charlesa Schwaba pokazalo je da otprilike 50% generacije Z i milenijalaca želi svoja penziona sredstva u digitalnoj imovini. Studija je takođe otkrila da 43% generacije Z i 47% milenijalaca već ulaže u kriptovalute nakon 401(k) penzije.

Sva ova istraživanja daju sliku o tome kako mlađe generacije diverzifikuju svoje investicijske portfelje izvan nekretnina i tradicionalnih dionica, uveliko se oslanjajući na područje kriptovaluta.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.