eth

Američki tužioci protive se prijedlogu Ethereum dev-a za smanjenje kazne od 5 godina

U aprilu 2022., sudija je osudio Virgila Griffita na 63 mjeseca zatvora zbog kršenja američkih sankcija prema Sjevernoj Koreji.
Zvaničnici Ministarstva pravde Sjedinjenih Država napisali su pismo protiveći se prijedlogu bivšeg programera Ethereuma Virgila Griffitha za smanjenje kazne iz 2022. zbog kršenja sankcija prema Sjevernoj Koreji.

U podnesku od 17. juna u američkom Okružnom sudu za južni okrug New Yorka, američki tužilac Damian Williams tvrdio je da bi sudija trebao odbiti Griffithov prijedlog za smanjenje kazne na samo 51 mjesec. Sudac je u aprilu 2022. osudio bivšeg programera Ethereuma na 63 mjeseca zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dolara, što je, s obzirom na vrijeme koje je proveo iza rešetaka prije izricanja presude, njegov očekivani datum izlaska u januaru 2026.

“Griffith je odlučio izbjeći sankcije svoje zemlje kako bi pružio usluge neprijateljskoj stranoj sili, posebno usluge dizajnirane da podučavaju i ohrabruju korištenje kriptovaluta i blockchain tehnologije kako bi dalje izbjegao sankcije SAD-a i Ujedinjenih naroda”, rekao je Williams. “Griffith je djelovao uprkos tome što je znao da Sjeverna Koreja čini zločine protiv vlastitog naroda i da je upućivao prijetnje Sjedinjenim Državama, uključujući nuklearne kapacitete.”

eth1
17. juna podnošenje protiv zahtjeva Virgila Griffitha za smanjenje kazne. Izvor: PACER

Griffith je govorio na konferenciji o kriptovalutama i blockchainu u glavnom gradu Sjeverne Koreje Pjongjangu 2019. godine, dajući više od jedne prezentacije o tome kako zemlja može koristiti kriptovalute za izbjegavanje sankcija i za pranje novca. Advokati Ethereum programera su na sudu tvrdili da je patio od opsesivno-kompulzivnog poremećaja ličnosti i narcističkog poremećaja ličnosti, što je dovelo do opsesije povučenom nacijom.

Tužbe za sitne krađe iza rešetaka

Tužioci su dodali da su vlasti sa Biroom za zatvore disciplinski kažnjavale Griffitha “u nekoliko navrata” tokom njegovog boravka u Federalnom popravnom zavodu u Milanu u Mičigenu. Pozivaju se na izvještaje zatvorskih službenika koji tvrde da je bivši programer Ethereuma “pokušao ukrasti sapun i čaj” i počinio druge manje prekršaje dok je bio iza rešetaka.

„Nedavno ponašanje optuženog ne pokazuje nikakvu osnovu za dodatnu popustljivost. U najmanju ruku, ovi incidenti ne ukazuju na novootkriveno poštovanje vladinih pravila i propisa.”
U aprilu je Griffithov pravni tim zatražio od suda da revidira njegovu kaznu od 63 mjeseca na osnovu revizija američkih smjernica za odmjeravanje kazni nakon njegove osude. Prema novim smjernicama, sud bi mogao razmotriti smanjenje preporučenog raspona kazne za Griffithovu presudu sa 63 na 78 mjeseci zatvora na 51 do 63 mjeseca – što bi potencijalno moglo skratiti njegovo vrijeme u zatvoru do godinu dana, čime bi mogao biti pušten na slobodu u januaru 2025. .

Tokom izricanja presude u aprilu 2022., Griffith je rekao da je “izliječen” od svoje “opsesije Sjevernom Korejom”, s obzirom na primjer sankcija Rusiji kao odgovor na napad te zemlje na Ukrajinu. Sudija Kevin Castel je tada rekao da Griffth nije imao ideologiju i da će vjerovatno “odigrati obje strane, sve dok je u centru”.

Očekuje se da će Griffithov pravni tim podnijeti odgovor na pismo američke vlade u roku od 14 dana. Bez obzira na ishod krivičnog slučaja, Ministarstvo trgovine SAD-a već je nametnulo 10-godišnju zabranu izvoznih povlastica Griffithu, ograničavajući ga da se uključi u bilo kakve transakcije koje uključuju robu, softver ili tehnologiju prema američkim izvoznim propisima do 2032. godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.