kripto obavještajna

Kako obavještajna služba blockchaina može spriječiti Rusiju da izbjegne sankcije

Šef međunarodne politike u Chainalysisu objašnjava zašto kripto nije srebrni metak za izbjegavanje međunarodnih sankcija.

Kao što je istakla Caroline Malcolm, šefica međunarodne politike u Chainalysisu, transparentna priroda blockchain tehnologije čini relativno lakim kripto kompanijama i njihovim obavještajnim službama da prate sredstva povezana sa sankcionisanim subjektima.

“Mi smo u prilično jedinstvenoj poziciji zbog transparentnosti i postojanosti i nepromjenjivosti tog javnog zapisa,” objasnio je Malcolm u ekskluzivnom intervjuu za Cointelegraph.

Vlade širom svijeta izrazile su zabrinutost da bi Rusija mogla koristiti kriptovalute da izbjegne sankcije uvedene kao odgovor na svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu.

Osvrćući se na takve probleme, Malcolm je istakao da je u posljednjih nekoliko godina došlo do značajnog poboljšanja u okviru kripto industrije u borbi protiv pranja novca i terorizma.

To znači da, u zavisnosti o njihovoj nadležnosti, kripto berze i dalje moraju provoditi iste sankcije kao one koje su nametnute bankama i drugim tradicionalnim finansijskim posrednicima.

Iako bi sankcionisani subjekti potencijalno mogli premještati sredstva na privatne novčanike, ta kretanja se mogu lako pratiti pomoću blockchain obavještajnih alata poput onih koje je razvio Chainalysis. U većini slučajeva, ovi subjekti bi se morali osloniti na centralizovanu izlaznu tačku za isplatu novca.

“Još uvijek ne živimo u svijetu u kojem se može ostati u kripto ekonomiji kao i kupiti sva roba i usluge”, objašnjava Malcolm.

U tom trenutku, berza opremljena Chainalyisis tehnologijom bi dobila upozorenje koje označava sankcionisana sredstva, što bi zauzvrat omogućilo platformi da zamrzne ta sredstva.

Prema Malcolmu, ove obavještajne tehnike blockchaina čine kriptovalutu manje pogodnim sredstvom za izbjegavanje sankcija od tradicionalnih financijskih alata.

“Blockchain kripto okruženje je mnogo modernije od bilo kojeg alata koji može poremetiti rusku upotrebu mreže tradicionalnih bankarskih prenosa ili iskreno, čak i fizičkog novca kako bi se izbjegle sankcije,” rekao je Malcolm.

Ostaje zabrinutost da bi se subjekti pod sankcijama i dalje mogli osloniti na neovlaštene i decentralizovane protokole koji ne zahtijevaju AML/Know Your Customer procedure.

„Trenutno radimo i na razvoju novih, lakših alata kako bismo omogućili jednostavan način za decentralizovane protokole i platforme za provođenje osnovnih provjera sankcija kako bismo pomogli u upravljanju rizicima za reputaciju i provođenje sankcija,“ dodao je Malcolm.

Blockchain ekosistem je dobro pripremljen za potencijalne pokušaje Rusije da izbjegne sankcije putem kriptovalute.

Ovdje možete pogledati intervju sa Caroline Malcolm

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.