andora

Andora poduzima korake za usvajanje kriptovaluta

Mikrodržava Andora nastoji napraviti poteze vezane za kriptovalute i digitalnu valutu centralne banke (CBDC) sa zakonskim prijedlogom koji bi na kraju mogao dovesti do toga da zemlja izda svoj vlastiti token – i uprkos početnom neuspjehu, mogla bi potaknuti na usvajanje politike prilagođene kriptogramima u bliskoj budućnosti.
Stanovnika Kneževine Andore ima nešto manje od 78.000, ali ona ima svoj parlament i tehnički je nezavisna i od Španije i Francuske, nacija između kojih je stisnuta. A vlada Andore je posljednjih mjeseci željela usvojiti brojne pro-kripto politike.

Prošle godine je napravila prve korake da reguliše kripto operatere koji imaju bazu u zemlji. A u aprilu, prema novinskom izdanju Diari Andorra, vladajuća stranka Demokrate za Andoru iznijela je prijedlog da se “dozvoli državi da stvori vlastiti token”.

U nacrtu zakona spominje se ono što su njeni autori nazvali “programabilnim digitalnim državnim novcem” koji bi mogao “služiti kao sredstvo plaćanja” i izdavala bi ga “centralna banka ili suvereni državni organ”. Takođe bi bio “namijenjen za upotrebu od strane javnosti” i mogao bi se koristiti za izdavanje državnih obveznica.
U prijedlogu se spominje „blockchain tehnologija“ i, što je možda još važnije, takođe se želi dati dopuštenje privatnim kompanijama za pokretanje vlastitih digitalnih tokena, pod određenim uslovima.

Prijedlog je stavljen na javnu raspravu. Ali prošlog mjeseca, njegove arhitekte su odlučili da malo sačekaju sa tim planom. Umjesto da ga u potpunosti prihvate, političari su umjesto toga odlučili da odobre “tokenizaciju” u “zatvorenim ekosistemima”, kao što su “skijališta”. Kao takvi, novčići se ne mogu javno trgovati ili kotirati na berzama – i imali bi više zajedničkog sa „Disney dolarima“ nego sa bitcoinom (BTC).

Revidirani nacrt zakona, sada Zakon o digitalnoj imovini, nalaže da se kriptoaktiva „ne može koristiti kao zakonsko sredstvo plaćanja u Andori“ i čini se da je u velikoj mjeri razvodnjena na zahtjev Andorske finansijske uprave (AFA), najvećeg finansijskog regulatora.

AFA je tvrdila da je „zahtjevalo više resursa da bi se mogle izvršiti neophodne kontrole“ nad kriptoaktivom.
Međutim, predlagači zakona će se vratiti po drugi „zalogaj“. Uslovi ovog zakona zahtijevaju od arhitekata da se vrate sa “novim računom” prije isteka perioda od 15 mjeseci.

I ovaj novi prijedlog će sadržavati detalje o planiranom “izdavanju digitalne imovine koja se može smatrati finansijskim instrumentima”. Ovo naizgled otvara vrata kriptosredstvu da dobije status legalnog sredstva plaćanja, u stilu El Salvadora.

Mediji su napomenuli da bi ovo odlaganje pružilo „prostor za manevar“ političarima koji žele da prate kako regulatori Evropske unije kontrolišu kripto sektor i „na taj način bi mogli da krenu njihovim stopama“.
No, neki u privatnom sektoru radije ne bi čekali – i predložili su ambiciozne planove kako bi slijedili primjere drugih nacija.

Noviji prijedlog kripto firme 21 Million sa sjedištem u Andori pokrenuo je slučaj za usvajanje BTC-a u kneževini.
Kompanija je napomenula da bi usvajanje bitcoina moglo omogućiti Trezoru da “otvori mnogo ekonomskih aktivnosti”, jer bi “dopustilo andorskim bankama i preduzećima da obavljaju transakcije izvan” mreža za slanje poruka banaka poput SWIFT-a. Umjesto toga, stranke bi mogle “izmiriti transakcije na Bitcoin blockchainu, dok bi andorskim preduzećima i građanima omogućili da obavljaju dnevne transakcije na Lightning mreži.”
Firma je objasnila da bi bitcoin “pružio dodatnu otpornost naslijeđenim kanalima uz očuvanje finansijske nezavisnosti Andore”.

Izvršni direktor kompanije pozvao je političare da djeluju brzo, objašnjavajući:
„Privlačenjem inovativnih preduzetnika koji žele da uživaju u visokokvalitetnom evropskom stilu života u bezbednom okruženju, zemlja bi se mogla popeti više u rangu prema najprosperitetnijim nacijama na svijetu, a da pritom zadrži kontrolu nad svojom budućnošću, i to je sjajno!“

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija