bolivija

Bolivija ukida zabranu Bitcoina i odobrava kripto transakcije putem banaka

Promjena regulatornog stava označava kraj zabrane korištenja kriptovaluta u zemlji koja je na snazi ​​od 2014. godine.
Centralna banka Bolivije, Banco Central de Bolivia, ukinula je zabranu plaćanja Bitcoinima i kriptovalutama, dozvoljavajući finansijskim subjektima da obavljaju transakcije sa digitalnom imovinom u pokušaju da modernizuju svoj sistem plaćanja.

Centralna banka je saopćila da je taj potez napravljen kako bi pomogla Boliviji da podigne svoju ekonomiju koja se bori i uskladi je sa latinoameričkim kripto propisima.

bolivija1
Obavještenje centralne banke Bolivije o kripto transakciji. Izvor: Banco Central de Bolivija

Promjena regulatornog stava označava kraj zabrane korištenja kriptovaluta u zemlji koja je počela 2014. Vlada je zabranila bankarskim subjektima interakciju s kriptovalutama u decembru 2020. godine prema Rezoluciji odbora br. 144/2020.

Bolivija se pridružuje pro-kripto latinoameričkoj ligi

Nedavno odobreni propisi omogućavaju bankama da obavljaju transakcije u kriptovalutama putem odobrenih elektronskih kanala. Međutim, centralna banka je pojasnila da kriptovalute nisu prihvaćene kao zakonsko sredstvo plaćanja. Stoga, iako se kripto imovinom može trgovati putem banaka, bolivijska vlada ih ne priznaje kao zakonsko sredstvo plaćanja, a kompanije nisu dužne da ih prihvate kao plaćanje.

U okviru svog plana ekonomskog i finansijskog obrazovanja, Banco Central de Bolivia takođe planira da kreira program podizanja svijesti za širu javnost. Ovaj plan pokušava informisati širu javnost o mogućim rizicima povezanim s kriptovalutama i kako njima odgovorno upravljati.

Novi zakon je uveden u saradnji sa Jedinicom za finansijske istrage, nadzornim organom finansijskog sistema i centralnom bankom. Tri vladina tijela izradila su ažuriranu regulativu koja je stupila na snagu 26. juna.

Novi zakon takođe usklađuje kripto regulativu Bolivije sa prijedlozima Latinoameričke radne grupe za financijsko djelovanje, čime je još jedna latinoamerička nacija koja je usvojila kripto kako bi joj pomogla u jačanju svoje ekonomije.

Latinska Amerika je pro-Bitcoin

U posljednjih nekoliko godina, nekoliko latinoameričkih nacija borilo se sa posrnulom ekonomijom i rastućom inflacijom, što ih je prisililo da traže alternativna ekonomska rješenja. Bitcoin i upotreba kriptovaluta pojavili su se kao jedan od najpopularnijih oblika novog ekonomskog modela.

El Salvador je bila prva država u Latinskoj Americi i jedina zemlja na svijetu koja je usvojila Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja zajedno sa američkim dolarom 2021. godine.

Meksiko ne priznaje kriptovalutu kao zakonsko sredstvo plaćanja, ali je prihvata za prijenos vrijednosti i plaćanja. Uz to, Meksiko oporezuje dobit od prodaje kriptovaluta na centralizovanim berzama.

bolivija2
Brazil je još jedna nacija koja se okrenula pro-kripto usred povećanog usvajanja kriptovaluta. Zemlja je uvela propise o porezu na dohodak 2023., dozvoljavajući porez od 15% na kripto profit.

Argentina, još jedna latinoamerička nacija, nedavno je izabrala predsjednika pro-Bitcoina u nastojanju da se izbori sa naglom inflacijom, slijedeći primjer El Salvadora.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.