etiopija

Etiopija čini prvi korak ka CBDC-u u ekonomskoj reformi

Ova zemlja planira da ima pravni okvir i regulatorni sandbox za uvođenje CBDC-a „po potrebi“.
Narodna banka Etiopije (NBE) pripremila je dva proglasa kao dio plana ekonomskih reformi. Jedan od njih uključuje uspostavljanje pravnog okvira za uvođenje digitalne valute centralne banke (CBDC).

Promjena politike predviđene Proklamacijom NBE uključuje stvaranje pravnog okvira za CBDC „po potrebi“, kao i povećanje kapitala NBE i stvaranje pravne osnove za zaštitu potrošača. Prateća Proklamacija o bankarskom poslovanju bavi se liberalizacijom stranih ulaganja u bankarstvo, korektivnim mjerama u vezi sa „problematičnim“ bankama i stvaranjem regulatornog sandbox-a za inovativna finansijska rješenja.

Vijeće ministara je usvojilo proglase i uskoro će biti unesene u Zastupnički dom.

Centralna banka ima na umu široke reforme

Proklamacije su dio vladine Agende ekonomskih reformi u zemlji. Privatne etiopske novine The Reporter spomenle su vladin interes za CBDC u aprilu. Rečeno je da će studija biti pokrenuta u junu. Dodaje se da NBE takođe ima za cilj da se pridruži “Sistemu prekograničnog plaćanja” do decembra.

Etiopija je već poduzela korake ka ekonomskoj liberalizaciji, uključujući ukidanje državnog monopola na usluge mobilnog novca. Zemlja već koristi digitalnu infrastrukturu zasnovanu na blockchainu za velika državna plaćanja.

etiopija1
Izvor: The Eastleigh Voice

Afrika ima mješovito iskustvo s kriptovalutama

Usvajanje kriptovaluta napreduje u nekoliko afričkih zemalja, uprkos preprekama kao što je niska penetracija interneta. Nisu svi pokušaji uvođenja kriptovaluta bili uspješni. Primjetno je da je Centralnoafrička Republika usvojila Bitcoin kao valutu i pokrenula vladinu kriptovalutu koja nije CBDC pod nazivom Sango s ograničenim uspjehom. Web stranica Sango valute nije funkcionalna u vrijeme objavljivanja ovog teksta. Digitalne valute su i dalje ilegalne u Etiopiji, iako su licenciranje “desetina” kompanija za rudarenje podataka pokušale iskoristiti jeftinu električnu energiju u zemlji za rudarenje kriptovaluta. Takođe su postojali planovi za uvođenje sistema plaćanja Web3 Fuse.

Najmanje 18 afričkih zemalja istražuje CBDC. Nigerija je imala pomiješanu sreću s eNairom, koja je pokrenuta 2022. godine kao drugi živi CBDC na svijetu. Zimbabve je koristio token na bazi zlata koji je izdala vlada kao osnovu za uvođenje najnovije valute.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.