car

Optimizam MMF-a u Centralnoafričkoj Republici, uprkos usvajanju Bitcoina

Međunarodni monetarni fond predviđa rast BDP-a od 2,2% i dug kojim se može upravljati, ali upozorava na rizike likvidnosti.

Centralnoafrička Republika (CAR) dobila je pohvale  od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) godinu dana otkako je usvojila Bitcoin (BTC). Pozitivni izgledi MMF-a odražavaju ekonomske izglede zemlje i uticaj prihvatanja vodeće kriptovalute.

MMF je objavio izvještaj u kojem se izražava pozitivniji pogled na ekonomske izglede zemlje za 2023. Izvještaj ukazuje na projektovani oporavak rasta realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 2,2%, pripisan faktorima kao što su efekat baze i prilagođavanja politike koji dovode do poboljšano snabdevanje gorivom. MMF takođe predviđa prosječnu stopu inflacije od 6,3% za 2023. godinu.

Prema dokumentu MMF-a, očekuje se da će projektovani javni dug CAR ostati održiv. Međutim, izvještaj naglašava prisustvo značajnih rizika likvidnosti, na šta ukazuju relevantni indikatori duga. Ovi rizici proizilaze iz potencijalnih nedostataka u podršci donatora i izazova u pristupu domaćim i regionalnim tržištima.

CAR je ušao u istoriju postavši druga zemlja u svijetu, nakon Salvadora, koja je usvojila Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. Uprkos tome što je jedna od najsiromašnijih nacija na svijetu, CAR iskorištava potencijal Bitcoina da preoblikuje svoju finansijsku infrastrukturu i poboljša svoje ekonomske izglede.

Nakon odobrenja Bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja u CAR-u, vlada nije gubila vrijeme u postavljanju temelja za integraciju digitalne valute. Predsjednik CAR-a, Faustin-Archange Touadera, otkrio je inicijativu pod nazivom Sango Project, koja označava ulazak zemlje u svijet kriptovaluta.

U decembru 2022. godine, CAR je najavio odlaganje uvrštavanja Sango Coina na kripto berze. Odluka je pripisana preovlađujućim tržišnim uslovima i marketinškim razmatranjima. Dana 31. marta, organizacija koja stoji iza Sango Coina najavila je daljnja odlaganja “samo za nekoliko sedmica”, navodeći pravne i regulatorne prepreke.

U januaru 2023. Sango projekat je otkrio da vladina radna grupa aktivno radi na zakonskim amandmanima kako bi se omogućila glatka integracija kriptovalute.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.