cbdc

Južna Koreja će pozvati 100.000 građana da testiraju CBDC 2024

 

Učesnici će biti ograničeni na korištenje CBDC-a samo za plaćanje, bez mogućnosti pohranjivanja, zamjene ili slanja drugim korisnicima.
Banka Koreje (BOK) – centralna banka Južne Koreje – saopštila je da će pozvati 100.000 državljana Koreje da kupuju robu pomoću tokena depozita kao dio pilot programa za digitalnu valutu centralne banke (CBDC). Testiranje će početi “otprilike od septembra do oktobra” 2024. i trajati tri mjeseca.

Prema izvještaju Korea Timesa od 23. novembra, učesnici će biti ograničeni na korištenje CBDC-a samo za plaćanje, bez mogućnosti pohranjivanja, zamjene ili slanja drugim korisnicima. Cilj pilot faze je da se procijeni izvodljivost i efektivnost izdavanja i distribucije valute.

BOK će takođe sarađivati sa Korea Exchange da integriše svoju novu digitalnu valutu u sistem simulacije za trgovanje emisijama ugljika kako bi se testirala izvodljivost isporuke u odnosu na transakcije plaćanja. U saopštenju BOK-a koje su citirale novine kaže se:“Pilot projekat će se prvo provesti u četvrtom kvartalu 2024. Razmatraće se i mogućnost izvođenja zasebnih pilota ukoliko banke predlože nove pojedinačne projekte.”

Izjave iz BOK-a poklopile su se s posjetom glavnom gradu ove zemlje, Seulu, Agustina Carstensa, generalnog direktora Banke za međunarodna poravnanja (BIS). Carstens je javno nazvao korejski CBDC projekat digitalnim pobjedom.

Banka Koreje najavila je pokretanje CBDC pilot projekta u oktobru. Pilot, testiranje maloprodajnih i veleprodajnih CBDC-a, uključivat će privatne banke i javne institucije, dok će BIS pružiti stručnu tehničku podršku.

BIS je na čelu globalnog usvajanja CBDC-a. Pomaže Švicarskoj nacionalnoj banci da razvije veleprodajni CBDC, kao i pomaže u izgradnji zajedničke platforme sa centralnim monetarnim vlastima Kine, Hong Konga, Tajlanda i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Takođe razvija proof-of-concept za praćenje transakcija s Evropskom centralnom bankom, između brojnih drugih projekata.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.