hata

Hata je dobila načelno odobrenje da bude peta malezijska digitalna berza

Novu berzu osnovao je izvršni direktor malezijskog tržišnog lidera Luno. Cilj će biti investitori, kompanije i pojedinci visoke neto vrijednosti.

Hata sa sjedištem u Maleziji dobila je načelno odobrenje od Komisije za vrijednosne papire Malezije (SC) da se registruje kao Recognized Market Operator (RMO) kao berza digitalne imovine i digitalni broker. Odobrenje znači da bi Hata mogla pokrenuti svoje usluge za šest do devet mjeseci.

Hata će postati peta regulisana berza digitalne imovine u Maleziji i prvo pravno lice koje će dobiti odobrenje kao digitalni broker, što će joj omogućiti da prikazuje trgovinske naloge sa drugih regulisanih berzi. Hata je takođe u junu dobila licencu za brokera novca od Labuan Financial Services Authority, što joj je omogućilo da razmjenjuje USD. Međunarodni poslovni i finansijski centar Labuan je posebna ekonomska zona.

Hatu je suosnovao David Low, koji je napustio Luno, najveću kripto berzu u Maleziji, u aprilu. Low je nadgledao Lunoov debi kao prvu digitalnu berzu imovine u Maleziji 2019. Low je rekao u izjavi:

Planiramo da institucionalnim investitorima, preduzećima i bogatim pojedincima u Maleziji olakšamo ulaganje u digitalnu imovinu.”

Druge kripto berze pokušale su da probiju malezijsko tržište. SC je naredio Binanceu da prekine poslovanje u zemlji u julu 2020. zbog nedostatka RMO statusa, iako se berza tamo zatvorila tek godinu dana kasnije. Binance se vratio u Maleziju u martu, kada je kupio udio u RMO MX Global. Huobi Global-u (sada HTX) je rečeno da se zatvori u Maleziji u maju, takođe zbog toga što se nije registrovao u SC.

hata1

Malezijci takođe imaju mogućnost trgovanja kriptovalutama na aplikaciji koju nudi Kenanga Investment Bank Berhad. Velika privatna banka udružila se s kineskom Ant Group u augustu 2022. kako bi pokrenula novčanik i aplikaciju za trgovanje.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.