Japanska berza DMM izgubila 305 miliona dolara u Bitcoin-u hakovanjem privatnog ključa

 

Japanska berza kriptovaluta je izgubila 4.502,9 BTC zbog hakovanja njenog privatnog ključa; povlačenja su privremeno obustavljena.
Centralizovana berza kriptovaluta DMM izgubila je više od 305 miliona dolara u bitcoinu zbog hakovanja njenih servera 30. maja. Berza je potvrdila hakovanje na svojoj web stranici i navela da će svi depoziti korisnika “biti potpuno zagarantovani”.

Berza je privremeno zaustavila isplate, nova otvaranja računa, nove naloge za kupovinu na licu mjesta i sve nove naloge s leveridžom. Međutim, limitirani nalozi koji su već postavljeni neće biti otkazani.

hak1
DMM hack izvještaj. Izvor: DMM

Korisnici Crypto-a počeli su razgovarati o napadu na platformi društvenih medija X u 22:14 UTC 30. maja, kada je analitička platforma Whale Alert objavila, “4,502 #BTC (308,948,771 USD) prebačeno iz nepoznatog novčanika u nepoznati novi novčanik.” Objava je povezana sa podacima o blockchainu koji su pokazali odliv od 4.502,9 BTC, u vrijednosti od 305 miliona dolara po trenutnim cijenama, iz jednog novčanika.

U to vrijeme, Whale Alert je naveo vlasnika novčanika kao “nepoznatog”. Međutim, DMM je kasnije na svojoj web stranici potvrdila da je izgubljeno tačno 4.502 BTC u napadu, što implicira da je to vjerovatno uzrok te transakcije.

Razmjena je saopštila da je “već poduzela mjere kako bi spriječila neovlašteno curenje”. On će “nabaviti ekvivalentnu količinu BTC-a” kako bi osigurao da svi korisnici dobiju naknadu. Ova sredstva će biti stečena „uz podršku kompanija naše grupe“.

Tim je ohrabrio korisnike da paze na obaviještenja, jer će novo upozorenje biti objavljeno kada se sve usluge nastave.

DMM berza je u vlasništvu konglomerata za e-trgovinu DMM Group. Pokrenuta je u januaru 2018. Kompanija takođe posjeduje firmu za rudarenje kriptovaluta.

Hakovi i prevare i dalje predstavljaju problem za korisnike kripto berzi. U novembru je Poloniex berza izgubila više od 100 miliona dolara kada je napadač preuzeo kontrolu nad njenim privatnim ključem. Sličan napad na GDAC u aprilu 2023. rezultirao je gubitkom od 14 miliona dolara.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.