kriptovalute u indiji

Kriptovaluta u Indiji: šta možemo očekivati u budućnosti?

Kriptovaluta i dalje ostaje van bilo kakvih propisa u ovoj zemlji; međutim, vlada i vlasti su počele da promovišu transparentnost u vezi sa kripto transakcijama.

Indijski investitori su u isčekivanju zvanične presude o berzama kriptovaluta u zemlji. Iako je El Salvador prihvatio digitalnu revoluciju u kriptovaluti, Indija i dalje razmišlja o tom pitanju.

Prošle sedmice, Jaiant Singh, predsjednik Stalnog parlamentarnog odbora za finansije, rekao je na jednom mrežnom događaju da će indijska vlada zauzeti „poseban pristup“ za regulisanje kriptovaluta u Indiji. Izjava je uslijedila u vrijeme kada kriptovaluta još uvek nije regulisana u zemlji. Indija ima jaku bazu investitora i berzi kriptovaluta. Ali investitori su još uvek u mraku o budućnosti kripto valute.

Da li je kriptovaluta ilegalna u Indiji?

Trenutno su Bitkoini i druge kriptovalute izvan nadležnosti zakonskih propisa u Indiji. Ne možemo ih nazvati ilegalnima jer još nisu ovlašteni za upotrebu od strane bilo kog centralnog organa u zemlji. Kriptovaluta ostaje izvan opsega bilo kojih smernica, propisa ili pravila. Ovo čini transakcije bitkoina i altkoina rizičnijima jer sporovi koji proizilaze iz ovih razmjena neće biti pravno obavezujući.

Porezi na kriptovalute

Iako Indija još nije uvela propise o transakcijama kriptovaluta, zatražila je transparentnost u svim takvim poduhvatima. U aprilu su u tu svrhu uvedene izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima. Zahvaljujući ovoj transparentnosti, digitalna imovina i njeni dobici će se verovatno računati kao kapitalna imovina, koja je vezana porezima u okviru kapitalnih dobitaka. Ali kompanije još nisu sigurne kako da tretiraju različite vrste dobiti i prihoda u tom pogledu.

Prijedlog zakona o kriptovalutama

Nagađa se da će se zakon o kriptovaluti podnijeti tokom zimskog zasjedanja parlamenta ove godine. Njegov cilj je da definiše i klasifikuje kriptovalute prema tehnologiji koja je u pitanju. Međuresorni panel o kriptovalutama nedavno je predložio da se kriptovalute tretiraju kao digitalna imovina, a ne kao valuta. Postoje i špekulacije da bi kripto coini koje sprovodi vlada mogli postati norma.

Šta ako Indija zabrani kriptovalute?

Zabrana kriptovaluta u Indiji bi značila da nećete moći da konvertujete lokalnu fiat valutu da biste kupili kriptovalutu ili likvidirali HODL-ovane kriptovalute u gotovinu. Kripto razmjene će takođe prestati. Zabrana bi osigurala da kriptovaluta uređena HODL-om ostane na HODL-u sve dok se ograničenje ne ukine.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.