nigerija

MMF podržava usvajanje kriptovaluta u Nigeriji

Preporuka MMF-a ima za cilj da popravi makroekonomske izazove sa kojima se Nigerija suočava dok istovremeno privlači globalne investicije.
Međunarodni monetarni fond (MMF) preporučio je Nigeriji da licencira globalne berze kriptovaluta kao dio svojih mjera ekonomske reforme.

Prema nedavnom izvještaju MMF-a, pokušaj integracije kriptovaluta u svoj finansijski sistem ima za cilj da osigura poziciju Nigerije na afričkom tržištu kriptovaluta. Preporučuje se da „globalne platforme za kripto trgovinu budu registrovane ili licencirane u Nigeriji i da podliježu istim regulatornim zahtjevima koji se primjenjuju na finansijske posrednike“.

U njemu se navodi: „Vlasti treba da obezbijede primjenu kontrole protiv pranja novca i finansiranja terorizma od strane platformi za trgovinu kriptovalutama i drugih pružalaca usluga virtuelne imovine kroz efikasan nadzor zasnovan na riziku protiv pranja novca i finansiranju terorizma.“

Izvještaj ukazuje na odstupanja u platnom bilansu Nigerije, posebno u neto greškama i propustima, koji odražavaju nezabilježene finansijske transakcije. Ovim odstupanjima se pripisuje nekoliko faktora, uključujući „prelazak na korištenje kripto imovine za prekogranične transakcije“, koji se često ne evidentiraju u tradicionalnim bankarskim evidencijama.

Ranije uglavnom pozitivan u 2020. godini, izvještaj prikazuje preliminarne podatke iz 2023. koji sugeriršu da su “NEO-i i dalje veoma veliki negativni”, na blizu 7,5 milijardi dolara – 2% bruto domaćeg proizvoda Nigerije.
MMF sugeriše da bi Nigerija, kroz regulaciju i licenciranje berzi kriptovaluta, mogla privući međunarodne investicije, podržati stabilizaciju finansijskog tržišta i potencijalno poboljšati mehanizme doznaka, što je značajno zbog nigerijske dijaspore.

Odobravanje MMF-a za usvajanje kriptovaluta dolazi u trenutku kada se Nigerija suočava sa sve većim makroekonomskim izazovima, kao što su nestabilnost valute i inflacija. Kroz licenciranje berzi kriptovaluta, MMF ima za cilj da iskoristi kriptovalute kao alat za stabilnije i efikasnije transakcijske procese.

To bi potencijalno moglo poboljšati upravljanje Nigerije nad digitalnim finansijskim kretanjem, smanjiti ilegalne finansijske tokove i ublažiti rizike prevare i pranja novca povezanih s kripto transakcijama.

Nedavni dokazi ove regulatorne promjene mogli su se vidjeti u propisima koje je postavila nigerijska Komisija za vrijednosne papire i berze, koja bi trebala zabraniti peer-to-peer (P2P) razmjene kriptovaluta koje koriste nigerijsku nacionalnu valutu, nairu.

Generalni direktor SEC-a Nigerije Emomotimi Agama naznačio je da će zabrana imati za cilj da zaštiti nairu od manipulacije nakon “opaženog uticaja na kurs naire”. Međutim, zabrana plaćanja P2P kriptovalutama je zadatak koji su zagovornici industrije ranije smatrali gotovo nemogućim.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.