nigerija

Nigerija odbacuje izvještaj o novčanoj kazni za Binance od 10 milijardi dolara

 

Bayo Onanuga, savjetnik nigerijskog predsjednika, rekao je da nije donesena odluka o novčanoj kazni na kripto berzi.
Predstavnik nigerijske vlade odbacio je špekulacije o kazni od 10 milijardi dolara za kripto mjenjačnicu Binance. Bayo Onanuga, specijalni savjetnik nigerijskog predsjednika za informacije i strategiju, kaže da su optužbe koje je objavio BBC rezultat pogrešnog citiranja.

Prema lokalnim novinama, People's Gazette, Onanuga je promijenio svoju izjavu i rekao da su njegove riječi pogrešno predstavljene i tvrdi da nije donesena konačna odluka o novčanoj kazni za Binance. Onanuga je rekao da nije naveo da li je Binance obaviješten o kaznama ili da će to biti 10 milijardi dolara. Spomenuo je samo mogućnost novčane kazne, jer još ništa nije konačno.

U vezi sa kaznom od 10 milijardi dolara za Binance, Peoples Gazette navodi da Binance nije upoznat i da nije obaviješten. Berza kriptovaluta je navodno ukazala na nevoljnost da pregovara o bilo kakvim kaznama s nigerijskom vladom.

nigerija1
Ova izjava dolazi u trenutku kada se kripto berze suočavaju sa sve većom regulatornom kontrolom u Nigeriji, sa više platformi koje su nedavno zabranjene da bi zaštitile nacionalnu valutu zemlje, nigerijsku nairu. Binance je uklonio nairu sa svoje peer-to-peer (P2P) usluge u srijedu, 28. februara, usred napada na kripto berzu.

P2P funkcija omogućava korisnicima, kupcima i prodavcima da trguju bez uključivanja treće strane. Postao je popularan u Nigeriji 2021. godine nakon vladine zabrane njene napredne kripto industrije za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Muhammadua Buharija.

Binance je pod pojačanim nadzorom u Nigeriji, a Centralna banka Nigerije (CBN) izražava zabrinutost zbog „sumnjivih tokova“ sredstava kroz nigerijski ogranak berze 2023. Guverner CBN-a Olayemi Cardoso istakao je da je 26 milijardi dolara prošlo kroz Nigeriju preko Binancea 2023. od neidentifikovanih izvora i korisnika.

Ured savjetnika za nacionalnu sigurnost takođe je navodno uhapsio dva visoka zvaničnika Binancea u glavnom gradu Nigerije, Abudži, dok nacija nastoji suzbiti razmjenu kriptovaluta kako bi ukrotila spekulacije o nairi.

U decembru 2023. CBN je ukinuo dvogodišnju zabranu bankama da se bave kripto transakcijama i izdao smjernice za istovremeno regulisanje pružaoca usluga virtualne imovine.

Nigerija je bila druga zemlja koja je pokrenula digitalnu valutu centralne banke 2022. Afrički Stablecoin konzorcij je također lansirao cNGN stabilnu coin vezanu za naira u CBN regulatornoj kutiji u februaru.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.