japan

Digitalna valuta podržana japanskim jenom, DCJPY, počinje sa radom u julu 2024. godine

DeCurret Holdings koji se bavi poslovanjima s digitalnom valutom i elektronskim plaćanjem namjerava lansirati novčić u julu 2024. 12. oktobra, kompanija za digitalnu valutu i elektronska plaćanja DeCurret Holdings objavila je bijelu knjigu o svom projektu kriptovaluta, „DCJPY“.

Prema bijeloj knjizi, DCJPY mreža će se sastojati od finansijske zone i poslovne zone. Prvi će uključivati banke koje će kovati depozite kao digitalnu valutu na blockchainu, dok će drugi biti rezervisani za transakcije. Poslovna zona će takođe obezbijediti prostor za izdavanje nezamjenjivih, sigurnosnih i upravljačkih tokena.

Vodeći emitent DCJPY, koji će biti pokriven depozitima u japanskim jenima, biće Aozora banka, komercijalno tijelo sa 19 domaćih filijala u Japanu. DeCurret je 2021. godine obavijestio o konzorciju od 70 japanskih kompanija koje bi učestvovale u DCJPY mreži. Iako se u bijeloj knjizi ne pominju nikakva konkretna imena učesnika mreže, sam DeCurret podržava 35 dioničarskih kompanija, među kojima su Japanska poštanska banka, Mitsubishi i Dentsu Group.

DeCurret će 18. oktobra održati seminar o bijeloj knjizi s objašnjenjem glavnih tačaka ovog projekta. Sastanak će se održati u Tokiju i neće se prikazivati na internetu.

U maju 2023. Banka Japana objavila je rezultate druge faze eksperimenta s digitalnom valutom centralne banke. Donijeće konačnu odluku o izdavanju “digitalnog jena” do 2026. godine.

U međuvremenu, Binance i Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corporation istražuju izdavanje japanskog jena i drugih stabilnih kovanica denominovanih u stranoj valuti u toj zemlji.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.