transakcije

Mogu li simulacije transakcija u realnom vremenu spriječiti prevarante u krađi kripto imovine?

Bolji uvid u dozvole novčanika i tok transakcija može zaštititi kripto korisnike od fišing prevara.

Ova godina je bila turbulentna za cijeli kripto prostor. Od NFT-a do DeFi-ja i razmjene, sva područja industrije osjetila su hladne udare kripto zime. Nažalost, ovako nepovoljna klima je savršeno plodno tlo za prevarante da iskoriste kripto novčanike ulagača u nevolji.

Najnoviji primjeri kripto prevara uključuju hakere koji kradu NFT-ove  putem preko 500 lažnih fišing domena, dok su robotizovani korisnici počeli ciljati FTX korisnike nakon pada ove berze.

Ovakvi zlonamjerni napadi postali su svakodnevna pojava u kripto prostoru, a kripto zajednica aktivno radi na zaštitnim mjerama. S jedne strane, investitori postaju sve umorniji kada komuniciraju sa Web3 domenima i odjavljuju pristup svojim kripto novčanicima. Budući timovi razvijaju alate kako bi investitorima dali više načina da se zaštite od zlonamjernih aktera.

Ključ za snažniju sigurnost leži u opširnijim informacijama

Kako stvari stoje danas, unutrašnji rad kripto prostora ostaje misterija za mnoge korisnike, uprkos rastućoj popularnosti digitalnih sredstava. Pametni ugovori, dozvole za pristup, detalji transakcije i način na koji blockchain zapravo funkcioniše su još uvijek mračna područja za mnoge.

Ovaj nedostatak obrazovanja i razumijevanja od strane investitora je mjesto gdje hakeri i zlonamjerni akteri pronalaze slabu tačku za ciljanje svojih napada. Oni kreiraju lažne web stranice kako bi namamili investitore koji traže sljedeću vruću NFT kolekciju ili šalju neželjene e-poruke pozivajući korisnike da se prijave. Prevaranti su posvuda. Bez obzira na medij koji se koristi, fišing napadi su najčešći način na koji kripto investitori zauvijek gube svoju digitalnu imovinu.

Najbolji način da zaštitite korisnike od fišing napada je da im date informacije koje su im potrebne da razumiju šta se dešava sa njihovim novčanikom tokom bilo koje interakcije. Jedna kompanija koja radi na pružanju ovog uvida korisnicima je Web3 Antivirus. Tim omogućava korisnicima da skeniraju sve web stranice i Web3 platforme prije nego im dopuste interakciju sa svojim novčanicima. Štaviše, tim W3A sada radi na uvođenju još detaljnijih izvještaja i dodatnih funkcionalnosti poput simulacija transakcija.

Dublje sagledavanje interakcija novčanika

Kripto novčanik je glavna točka interakcije između Web3 platformi i korisnika, što je mamac za prevarante. Dok su korisnici željni da odu na platformu i počnu je koristiti, često je potrebno povezivanje njihovih novčanika i od korisnika se zahtijeva da se odjavi sa dozvolama koje platforma zapravo ne zahtijeva.

Kako bi pomogao korisnicima da spriječe takve slučajeve, Web3 Antivirus radi na alatu koji izvodi sve interakcije i transakcije novčanika prije nego što budu odobrene. Služeći kao simulator, proširenje pretraživača W3A će omogućiti korisnicima da sagledaju budućnost.

transakcije 1

Korisnici će moći vidjeti detaljne informacije o zahtjevima za dozvole i razumjeti kojoj konkretnoj imovini daju pristup. Štaviše, dobiće jasne poruke u kojima se objašnjava šta bi dobili i poklonili kao rezultat transakcije. W3A vrši praćenje gomile poziva, što mu omogućava da ispita sve pametne ugovore povezane s transakcijom umjesto da provjerava samo onaj s kojim korisnik trenutno komunicira.

Nakon toga, korisnik može vidjeti rezultate simulacije i pregledati ugovore i rizike povezane sa svakim od njih.

transakcije 2

Ovo nadolazeće izdanje Web3 Antivirusa je korak u pravom smjeru za korisnike koji žele steći vrijedan uvid u interakciju sa svojim novčanikom. Iako predstoji dug put prije nego što razumijevanje i obrazovanje širom prostora dostignu dovoljne nivoe, alati poput Web3A mogu pomoći da se korisnicima donesu neprocjenjivi uvidi.

Kako prevaranti nastavljaju da iskorištavaju relativno novi kripto prostor, analitika i alati za uvid mogu pomoći u smanjenju njihove efikasnosti. Obilje informacija i podataka je prvi korak ka boljem opštem razumevanju kako kripto i Web3 rade.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.