opera

Operin kripto browser podržava Solanu, Polygon, StarkEx u Web 3 proboju

Još osam blockchain mreža dolazi u izvorni novčanik Opere, norveškog pretraživača. Opera planira dodati podršku za kripto novčanik u pretraživaču za još osam blockchaina u postepenom uvođenju u svoje aplikacije i web pretraživače.

Solana, Polygon, StarkEx, Ronin, Celo, Nervos, IXO i Bitcoin pridružiće se Ethereumu, saopštila je norveška kompanija. Voditeljica kripto ekosistema Susie Batt rekla je za CoinDesk da Opera-in desktop kripto pretraživač sada može pristupiti Poligonu i da će se “uskoro” priključiti na ostalo. Sve su dostupne u Operi za Android, ali nije bilo vremenske linije za iOS.

Opera nije jedini kripto-orijentisani pretraživač koji se kladi na eksploziju korisnika Web 3. Brave je također lansirao ugrađeni kripto novčanik, s planovima da podrži više blockchaina. Ovi napori bi korisnicima dali više mogućnosti za interakciju sa različitim ekosistemima decentralizovanih finansija (DeFi), uključujući lance 2. sloja.

„Pružanje ekološki osviještenih rješenja za naše korisnike ključna je misija za Operu, a premještanje aktivnosti na lanac 2. sloja uveliko doprinosi minimiziranju ugljičnog otiska korisnika“, rekao je Batt u e-poruci. “Smatramo ovo kao potencijalni blok koji nedostaje masovnom usvajanju Web 3.”

Opera, jedan od originalnih web pretraživača, gradi kripto proizvode za svojih oko 380 miliona korisnika od 2018. godine. U januaru je objavila beta verziju svog specijalističkog projekta „Crypto Browser Project“.

„Da bi privukao glavnu publiku, Web3 treba preinačenje Web 2 – kako u pogledu korisničkog interfejsa tako i korisničkog iskustva. Tu se Opera ističe”, rekao je Batt.

Blockchain mreže nisu bez rizika. Roninovo otkrivanje hakovanja od 625 miliona dolara u utorak postavlja pitanja o sigurnosti i zaštiti, posebno na token mostovima.

“Privatnost i sigurnost naših korisnika su naš najveći prioritet”, rekao je Batt, ističući da korisnici treba da razumiju rizik ekosistema koji je još u povojima.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.