turska

Turski parlament usvojio zakon o kriptovalutama sa zatvorskim kaznama i novačanim kaznama do 182 hiljade dolara

Turski parlament usvojio je zakon o kriptovalutama koji reguliše upotrebu kriptovaluta, sa kaznama u rasponu od 7.500 do 182.600 dolara i zatvorskim kaznama od tri do pet godina za prekršaje.

Turski zakonodavci odobrili su zakon o kripto valutama koji je uveo predsjednik vladajuće stranke Abdullah Güler, a koji uključuje novčane kazne do 182.600 dolara i zatvorsku kaznu do pet godina za prekršaje, kako je prvi izvijestio crypto.news Türkiye.
Nacrt zakona je sada poslan turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na odobrenje. Ukoliko bude usvojena, odluka će biti objavljena u Službenom glasniku do kraja sedmice, čime će prijedlog zakona stupiti na snagu.

Prema novom zakonu, kripto berze koje žele da posluju legalno u zemlji moraju imati licencu Odbora za tržišta kapitala, turske finansijske regulatorne i nadzorne agencije. Neovlaštene kripto platforme koje nude usluge trgovanja mogle bi se suočiti sa zatvorskom kaznom od tri do pet godina.

Kripto provajderi će takođe biti odgovorni za sprovođenje i prijavljivanje mjera kao što su zapljene i druge radnje pravnog sprovođenja. Osim toga, kripto platforme moraju osigurati da su transferi sredstava klijenata – uključujući depozite i povlačenja – dostupni i da ih je moguće pratiti od strane pravnih vlasti.

Iako nije uključen u račun, porez na transakcije od 0,04% može se naplatiti na kriptovalute investitora, iako je nejasno kada i kako će to biti regulisano.

Turska razmatra kripto regulaciju od 2021. godine, nakon što je Radna grupa za finansijsku akciju (FATF) uključila tu zemlju na svoju „sivu listu“ zbog propusta da nadzire svoje bankarstvo, nekretnine i druge sektore koji su podložni praksama pranja novca. U novembru 2023, turski ministar trezora i finansija Mehmet Şimşek rekao je da zemlja konačno uvodi kripto zakonodavstvo. Obraćajući se nacionalnoj komisiji za planiranje i budžet, on je istakao da je Turska ispunila 39 od 40 FATF standarda i da je u “završnoj fazi” usklađivanja.

Početkom 2024. Simsek je naglasio da predstojeći propisi imaju za cilj da ublaže rizike povezane sa trgovinom kriptovalutama i zaštite maloprodajne investitore. Ključni aspekti ovih propisa navodno uključuju pravne definicije ključnih termina vezanih za kriptovalute kao što su „kripto sredstva“, „kripto novčanici“ i „pružaoci usluga kripto imovine“

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.