venecuela

Venecuela revidira nacionalni kripto odjel

Novi odbor na čelu s Anabel Pereira Fernández vodiće reorganizaciju. Novi tim isključuje Joselit Ramirez, koji je vodio odjel od njegovog osnivanja 2018. godine, ali je navodno uhapšen 17. marta zbog optužbi za korupciju.

Predsjednik Venecuele, Nicolás Maduro, najavio je reorganizaciju Nacionalne uprave za kripto imovinu u dekretu izdatom 17. marta.

Novi odbor će voditi restrukturiranje, na čijem čelu će biti Anabel Pereira Fernández, advokatica koja je bila predsjednica Fondo de Garantía de Depositos y Protección Bancaria, venecuelanske verzije američke savezne korporacije za osiguranje depozita. Među ostalim direktorima su Héctor Andrés Obregón Pérez, Luis Alberto Pérez González i Julio César Mora Sánchez.

Bez davanja dodatnih detalja ili konkretnih razloga za reorganizaciju, dekret kaže da će odbor planirati sljedeće korake za kripto sektor, poznat kao Sunacrip na španskom. Madurova administracija tvrdi da je cilj ovog poteza da zaštiti građane zemlje od negativnih efekata ekonomskih sankcija, između ostalih razloga.

venecuela 1

Nova struktura odbora izostavlja Joselita Ramireza, koji je vodio odjel od njegovog osnivanja 2018. Ramirez je navodno uhapšen 17. marta pod optužbom za korupciju, navode lokalni mediji Venecuele. U vrijeme pisanja ovog teksta, nismo mogli potvrditi tu informaciju. Ramirez je nadgledao pravila o porezu na kriptovalute i kriptovalutu Petro u ovoj zemlji.

U junu 2020., SAD su dodale Ramireza na svoju listu najtraženijih. Ogranak za istrage o domovinskoj sigurnosti američke agencije za imigraciju i carinu izdao je nagradu u iznosu do 5 miliona dolara za bilo koju informaciju koja bi dovela do hvatanja Petrovog nadzornika.

U to vrijeme, vlasti su tvrdile da Ramirez ima “duboke političke, društvene i ekonomske veze” sa osumnjičenim dilerima narkotika, uključujući Tarecka El Aissamija, bivšeg potpredsjednika Venecuele.

Ramirezova nagrada bila je najmanja među navodnim saučesnicima, a američka vlada je ponudila 15 miliona dolara za hvatanje čelnika zemlje, Madura. Nekoliko drugih visokih zvaničnika, uključujući El Aissamija, suočavaju se s nagradom od 10 miliona dolara.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.