fantom

Vrući novčanik Fantom fondacije hakovan za 550 hiljada dolara

Fondacija Fantom izgubila kriptovalute u vrijednosti od 550.000 dolara zbog ranjivosti u javnom novčaniku.

Fondacija Fantom, developer mreže Fantom, hakovana je za više od 550.000 dolara vrijedne kriptovalute. Fondacija je potvrdila napad tvrdeći da većina ukradenih sredstava pripada drugim korisnicima i da je 99% sredstava fondacije na sigurnom. Tim trenutno istražuje napad.

fantom1

Istraživači Blockchain sigurnosti su prvobitno obavijestili da je napadač ukrao oko 7 miliona dolara u kriptovalutama. Fondacija Fantom je kasnije objavila službenu izjavu u kojoj se navodi da su neki od novčanika s oznakom “Fantom: novčanik Fondacije” pogrešno označeni od strane istraživača blokova i da nisu sva ukradena sredstva iz fondacije. Prema timu, neki od novčanika koji su pogođeni u početku su pripadali fondaciji, ali su od tada preraspodijeljeni zaposleniku Fantoma i više nisu držali sredstva ove kompanije. Tim trenutno istražuje napad u pokušaju da utvrdi kako su novčanici kompromitovani.

Fondacija Fantom je developer koji stoji iza mreže Fantom, platforme pametnih ugovora kompatibilne sa Ethereum virtuelnim mašinama. Mreža ima preko 45 miliona dolara imovine zaključane u okviru svojih ugovora, navodi DefiLlama. Napad je bio protiv fondacije i drugih korisnika Fantom novčanika, a ne protiv mreže Fantom.

Dana 17. oktobra, lanac tragač Spreek je prijavio da je fondacija “navodno” napadnuta, na osnovu izvještaja iz Telegrama. Kasnije su naveli hakovane novčanike i procijenili gubitke na 6,7 miliona dolara, ali su takođe naveli da su hakovana sredstva možda uključivala i druge izvore izvan Fantom fondacije.

Blockchain sigurnosna platforma CertiK potvrdila je da je fondacija hakovana. U početku su procijenjeni gubitci na 657.000 dolara, ali je kasnije ova cifru ažurirana na otprilike 7 miliona dolara. Udubljivanje u podatke o blockchain-u pokazuje da je račun s oznakom “Fantom Foundation Wallet 1” od strane Etherscan poslao preko 2.000 CVX, 1.000 Dai, 4.500 USD Coin i drugih tokena u novčanik s oznakom “Fake_Phishing188024”. Osim toga, račun pod nazivom “Fantom Foundation Wallet 20” od strane Fantom network block explorera poslao je preko 1 milion FTM-a na račun s oznakom “Fake_Phishing32”. Kada razvojni tim pošalje sredstva na poznati prevarantski račun, to samo ukazuje na to da je privatni ključ tima ukraden.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.