wikipedia

Wikipedia će prestati primati kripto donacije iz ekoloških i drugih razloga

Saopštenje je uslijedilo nakon glasanja Wikimedijine zajednice u kojem je 71,2% glasalo za prijedlog da se prestane sa prihvatanjem kriptovaluta.

Wikimedia, neprofitna fondacija koja vodi Wikipediju, odlučila je da prestane primati donacije u kriptovalutama nakon tromjesečne debate u kojoj je uticaj bitcoina na okoliš bio glavna tema rasprave.

  • Odluka je uslijedila kao odgovor na glasanje zajednice o prijedlogu fondacije saradnice Molly White, koja se zove GorillaWarfare, koja je tvrdila da prihvatanje donacija u kriptovalutama kao što su bitcoin, bitcoin cash i eter signalizira odobravanje digitalnih kovanica, koje su “inherentno grabežljive” kao investicije i nisu u skladu sa posvećenošću fondacije održivosti životne sredine.
  • Isključujući nove naloge i neregistrovane korisnike, od manje od 400 korisnika koji su glasali, njih 232 prema 94, ili 71,17%, podržava neprihvatanje kriptovaluta.
  • Molly White je tvrdila da Wikipedia rizikuje da naruši svoju reputaciju prihvatanjem kripto donacija, navodeći odluku neprofitne kompanije Mozilla ranije ove godine, da pauzira prihvatanje kripto donacija.
  • Wikimedia prihvata bitcoin, bitcoin cash i eter putem BitPay-a. White je izdvojila bitcoin i eter I njihovu potrebu za enormnim količinama energije, uz napomenu da postoje i druge kriptovalute koje su „prijateljske prema okolišu“, iako su manje rasprostranjene.
  • Kripto rudari, koji koriste ogromne količine računarske snage za validaciju transakcija koristeći PoW, kritikovani su zbog štete po životnu sredinu.
  • Međutim, rudari se aktivno suprotstavljaju takvim kritikama koristeći održivije izvore energije za svoje rudarske operacije. Nadalje, pristalice bitcoina tvrde da rudari mogu pomoći u pokretanju promjene čiste energije.
  • U međuvremenu, Ethereum mreža radi na prelasku na model “Proof of Stake” za validaciju transakcija, koji koristi manje energije, iako se prebacivanje suočilo sa određenim kašnjenjima.
  • Wikimedia je ostavila otvorena vrata za eventualni nastavak prihvatanja kriptovaluta, rekavši da će nastaviti da prati situaciju.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.