mikrosoft

Globalni kvar Microsoft Windows-a dovodi do pada velikih finansijskih kompanija

 

Globalni kvar Microsoft Windows-a koji je vjerovatno povezan s ažuriranjem softvera CrowdStrike poremetio je kritične usluge širom svijeta, pogađajući banke učestalim prekidima u online bankarstvu i avio letovima.
Veliki tehnološki gigant Microsoft suočava se sa globalnim prekidom rada svojih Windows sistema, što je naknadno poremetilo različite kritične usluge širom svijeta, uključujući hitne službe, banke, aerodrome i emitere.

Kvar, koji je počeo u kasnim satima 18. jula i nastavio se sljedeći dan, izgleda da je povezan sa softverom za cyber sigurnost CrowdStrike-a, prema izvještaju Forbesa. To je ostavilo mnoge institucije da se bore sa ozbiljnim operativnim izazovima.

U objavi na X od 18. jula u 23:41 UTC, Microsoft 365 Status je objavio da istražuje problem „koji utiče na mogućnost korisnika da pristupe raznim Microsoft 365 aplikacijama i uslugama“.

mikrosoft1
Izvor: Microsoft 365

U najnovijem ažuriranju od Microsofta u 7:55 ujutro UTC, rečeno je da više usluga „i dalje bilježi poboljšanja u dostupnosti“ dok nastavlja da rješava problem.

Bankarski sektor teško pogođen

Bankarski sektor je bio jedan od najteže pogođenih ovim neuspjehom Windowsa. Usluge internet bankarstva su posebno pogođene, a klijenti širom svijeta prijavljuju probleme sa prijavljivanjem i obavljanjem transakcija.

Downdetector, web stranica koja prati prekide usluga, pokazala je značajan porast prijava o poremećenim bankarskim uslugama.

mikrosoft2
Izvor: Downdetector

U Ujedinjenom Kraljevstvu jutros su bili neuspješni pokušaji prijave u dvije velike banke. Kupci nisu mogli pristupiti svojim računima, što je izazvalo veliku frustraciju i anksioznost.

Slični problemi prijavljeni su u bankama širom Sjedinjenih Država, Australije i Indije, naglašavajući globalnu prirodu ovog poremećaja.

Uz poremećaje u finansijskom sektoru, aerodromi širom svijeta prijavili su prizemljene letove, što je dovelo do značajnih poremećaja putovanja. Jedan X korisnik iz Indije objavio je fotografiju rukom pisane karte za ukrcaj koju je dobio i pripisao je prekidu rada.

mikrosoft3
Izvor: Akshay Kothari

U SAD-u su navodno pogođeni računari hitne službe, a izvještaji o kvarovima 911 sistema u državi Oregon.

U međuvremenu, u Velikoj Britaniji, Južna željeznica je objavila na X da se suočava sa raširenim IT problemima u cijeloj svojoj mreži.

mikrosoft4
Izvor: Southern Rail

Navala Memecoina

Dok se kompanije i pružaoci usluga širom svijeta bore da vrate normalu, puni obim štete i tačan uzrok ovog široko rasprostranjenog kvara Windowsa ostaje pod istragom.

Bez obzira na to, kripto zajednica nije gubila vrijeme u skoku u priliku da nešto napravi od situacije.

Od početka incidenta, na mrežama Ethereum i Solana objavljen je niz novih memecoina povezanih s CrowdStrike-om, navodnim uzrokom prekida rada Microsofta, i Microsoftovim ekranom s greškom “Plavi ekran smrti” (BSoD).

Prema stranici za praćenje memecoina Meme is Game, BSOD token trenutno ima tržišnu kapitalizaciju od 4.449 dolara, dok STRIKE token baziran na ethereumu ima tržišnu kapitalizaciju koja se kreće oko 5.400 dolara preko DEXscreenera.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.