el salva1

El Salvador pokreće Bitcoin sertifikate za državne službenike

 

Vlada El Salvadora ima za cilj da usavrši 80.000 zaposlenih kroz sveobuhvatni program sertifikacije za Bitcoin koji naglašava strateško upravljanje i javnu politiku.
Nacionalna Bitcoin Kancelarija (ONBTC) El Salvadora će obučavati i pružati instrukcije i sertifikate o Bitcoinu za 80.000 državnih službenika.

Centralnoamerička nacija naklonjena Bitcoinima pokrenula je program obuke za javne službenike kako bi prenijeli znanje o strateškom upravljanju i javnim politikama oko Bitcoina.

160-satna virtuelna i asinhrona obuka — Sertifikacija u javnoj upravi 1 — podijeljena je u sedam modula, od kojih svaki detaljno opisuje nekoliko koncepata, zakona, vještina i upravljanja u vezi s korištenjem Bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja.

el salva1
Izvor: The Bitcoin Office

 

Stvaranje nacionalne radne snage spremne za Bitcoin

Stacy Herbert, direktorica ONBTC-a, očekuje da će obuka državnih službenika imati “složni efekat” na ekonomiju El Salvadora vođenu Bitcoinima. U uvjerenju da je tako, planira najaviti još edukativnih inicijativa. rekla je:

“Ovi obrazovni projekti su vrlo niske vremenske preferencije posvećenosti dugoročnom uspjehu El Salvadora i njegove Bitcoin (i tehnološke) politike.”
Pogon za Bitcoin sertifikaciju vodi Visoka škola za inovacije u javnoj upravi (ESIAP), koju je predsjednik Nayib Bukele inaugurirao u augustu 2021.

Prema ONBTC-u, poznatom i kao “The Bitcoin Office”, nastavni plan i program je dizajniran posebno “da ojača standard izvrsnosti u upravljanju i javnoj upravi u El Salvadoru”.

Argentina uči iz usvajanja Bitcoina u Salvadoru

Finansijski uspjeh El Salvadora s usvajanjem Bitcoina privukao je pažnju drugih hiper-napuhanih ekonomija.

U maju je vlada Argentine počela da radi sa Salvadorom kako bi naučila iz svog iskustva usvajanja Bitcoina i drugih aktivnosti kriptovaluta.

Argentinski regulator za vrijednosne papire, Nacionalna komisija za vrijednosne papire (CNV), sastala se sa Nacionalnom komisijom za digitalnu imovinu El Salvadora (CNAD) kako bi razgovarali o usvajanju i regulaciji kriptovaluta u dvije zemlje.

el salva2
Predsjednik Salvadora CNAD Huan Carlos Reyes (lijevo) i predsjednik CNV Argentine Roberto Silva (desno). Izvor: Argentina.gob.ar

Tokom sastanka, predsjednik CNV-a Silva je rekao:

“Želimo da ojačamo veze sa Republikom Salvador i stoga ćemo istražiti mogućnost potpisivanja sporazuma o saradnji sa njima.”
Štaviše, Argentina je nedavno usvojila zahtjeve za registraciju kripto firmi u aprilu i aktivno eksperimentira s kriptovalutama otkako je političar koji je naklonjen Bitcoinu Javier Milei postao predsjednik Argentine krajem 2023.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.