koreja

Bithumb planira biti prva kripto berza na listi na korejskoj berzi

 

Južnokorejska kripto berza Bithumb nije potvrdila planirani IPO, ali je rekla lokalnim medijima da je nedavno odabrala jamca.

Kripto berza Bithumb planira postati prva kompanija za digitalnu imovinu koja izlazi na tržište dionica Južne Koreje.

Lokalna novinska kuća Edaily je 12. novembra obavijestila da se Bithumb sprema za inicijalnu javnu ponudu (IPO) na KOSDAQ-u – južnokorejskoj verziji američkog Nasdaq-a – s očekivanim datumom izlaska na tržište negdje u drugoj polovini 2025. godine.

Bithumb je odbio da potvrdi da li se IPO nastavlja, ali je priznao da su nedavno izabrali jamca, kompaniju koja ima zadatak da garantuje finansijsku sigurnost druge kompanije, obično prije nego što firma izađe na berzu. Bithumb je odabrao Samsung Securities kao svog potencijalnog pokrovitelja IPO-a, navodi Edaily.

Bivši predsjednik Bithumba Lee Jeong-hoon vratio se u Bithumb kao njegov registrovani direktor, prema izvorima upoznatim s tim. U međuvremenu, izvršni direktor Lee Sang-jun isključen je sa mjesta u upravnom odboru zbog tekuće istrage o navodnom podmićivanju.

Osim toga, izvori su tvrdili da je Bithumbov potez da izađe na berzu rezultat toga što nije htio odustati od daljnjeg tržišnog udjela na Upbitu – najvećoj kripto berzi u Južnoj Koreji.

Bithumb je trenutno druga najveća kripto berza u Južnoj Koreji po dnevnom obimu trgovanjaa a druga je Upbit. U julu je Upbit-ov mjesečni obim trgovanja po prvi put nadmašio Coinbase i Binance.

I Upbit i Bithumb postali su predmet neželjene pažnje u maju kada su južnokorejske vlasti izvršile raciju u njihovim kancelarijama zbog navodnog lažnog trgovanja kriptovalutama u ime lokalnog zakonodavca.

U februaru je Kang Jong-hyun, jedan od najvećih dioničara Bithumba – i osumnjičeni “pravi vlasnik” – uhapšen pod optužbom za pronevjeru nakon duge policijske istrage o njegovom navodnom nedozvoljenom ponašanju.

41-godišnji Jong-hyun je stariji brat Kang Ji-yeona, šefa Bithumb podružnice Inbiogen. Firma drži najveći udio u Vidente Videnteu, najvećem dioničaru Bithumba sa 34,2% udjela.

Bithumb je osnovan 2014. i u vrijeme objavljivanja ovog teksta imao je 24-satni obim trgovanja od otprilike 580 miliona dolara, prema podacima CoinGecko.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.