do kwon

Do Kwon traži da se odgodi suđenje SEC-a dok je u ekstradicionom pritvoru u Crnoj Gori

 

Suosnivač kompanije Terraform Labs Do Kwon zatražio je od Okružnog suda Sjedinjenih Američkih Država za južni okrug Njujorka da mu odgodi suđenje za mart, navodeći izazove za ekstradiciju u Crnoj Gori kao razlog za traženje odgode.

U pismu od 11. januara upućenom sudiji Jedu Rakofu, Kwonov pravni tim je istakao njegov interes da lično prisustvuje suđenju, koje je zakazano za 29. januar. Međutim, očekivali su da će Kwonu već biti dozvoljeno da se vrati u SAD. do sada:

“Gospodin. Kwon želi prisustvovati svom suđenju. Branioci su se nadali da će se ekstradicijski postupak u Crnoj Gori odvijati brže nego što je to bio slučaj.”
U februaru 2023., SEC je podnijela optužbu za prevaru protiv Kwona, optužujući ga da je imao ulogu u orkestriranju prevare s kripto vrijednosnim papirima od više milijardi dolara.

Optužbe su se odnosile na kolaps Terraform Labs-ovog stabilnog novca TerraUSD (USTC) i pridruženog tokena Terra (LUNA).

Prepoznajući hitnost suđenja, Kwonov pravni tim je naznačio da ovaj mjesec neće moći da prisustvuje suđenju.

„Shvatamo da Sud ne može da odloži suđenje na neodređeno vreme, ali bi odlaganje do sredine marta pružilo realnu mogućnost da gospodin Kwon prisustvuje“, navodi se u pismu.

U decembru 2023. Apelacioni sud Crne Gore donio odluku da poništi odluku Višeg suda u Podgorici, kojom je odobreno Kwonovo izručenje SAD ili Južnoj Koreji.

Ovo je uslijedilo nakon izvještaja samo nedelju dana ranije da su američke i južnokorejske vlasti zatražile da Kwon bude zadržan još dva mjeseca nakon izricanja kazne.

I SAD i Južna Koreja traže Kwonovo izručenje. Sve je više špekulacija da bi Kwon mogao biti osuđen na više kazni u obe zemlje.

Kwon je uhapšen u Crnoj Gori u martu 2023. godine nakon što je pokušao da iskoristi falsifikovane putne isprave da napusti zemlju.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.