terraform

Investitori odustaju od grupne tužbe protiv Terraform Labsa i Do Kwona

Odustajanje od tužbe uslijedilo je u vrijeme kada se Terraform suočio sa tužbom koju je pokrenuo američki SEC, a Do Kwonu se bližio kraju kazne u Crnoj Gori.

Grupa investitora koja stoji iza grupne tužbe protiv Terraform Labsa i njenog suosnivača Do Kwona zbog optužbi za prevaru odustala je od slučaja.

U podnesku od 28. septembra u Okružnom sudu Sjedinjenih Država za Sjeverni okrug Kalifornije, advokati koji zastupaju tužitelja Nicka Pattersona, koji je podnio tužbu u ime investitora, podnijeli su obaviještenje o dobrovoljnom povlačenju optužnice samo protiv Terraforma i Do Kwona. U obavještenju nisu eksplicitno navedeni razlozi za odustajanje od slučaja bez predrasuda, ali glasnogovornik Terraform Labs-a je rekao da je “proces brifinga razotkrio slabosti u njihovim slučajevima i da firma očekuje da će propasti dodatne neosnovane pravne tužbe”.

Optuženi, Terraform Labs, nije odgovorio na tužbu niti je podnio prijedloge za presudu po skraćenom postupku“, navodi se u podnesku.

Pattersonov pravni tim podnio je tužbu u junu 2022. nakon kolapsa Terraform Labsa, koji su mnogi pripisali kao početak velikog kraha kripto tržišta. Kwon i kompanija su od tada bili meta mnogih vlasti širom svijeta zbog svoje uloge u navodnoj šemi usmjerenoj na prevaru investitora.

U februaru je američka Komisija za vrijednosne papire i berzu podnijela građansku tužbu protiv Kwona i Terre zbog navodnog “organizovanja prevare s vrijednosnim papirima u vrijednosti od više milijardi dolara”. Vlasti u Crnoj Gori uhapsile su Kwona u martu, a potom ga osudile na četiri mjeseca zatvora zbog korištenja lažnih putnih isprava. U trenutku objavljivanja nije bilo jasno da li će biti pušten u Crnoj Gori ili će se suočiti sa ekstradicijom u SAD ili Južnu Koreju.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.