991

Držanje Bitcoina od svih dana sada je najisplativije, 99.92%

 

Bitcoin kupljen između 9-13. marta  i od 25.-29. marta trenutno je na gubitku, što predstavlja 0,16%, ili samo šest dana u posljednja 3.732 dana trgovanja koji se nisu ispostavili kao profitabilni.
Bitcoineri su održavali profitabilan portfelj 99,92% svih dana, ostavljajući samo šest dana kada se ulaganje u Bitcoin nije pokazalo isplativim otkako je lansirano prije više od 14 godina, 3. januara 2009. godine.

Bitcoin je sredinom marta nedavno označio najvišu cijenu svih vremena od 73.600 dolara, osiguravajući da vlasnici BTC-a u svim cjenovnim kategorijama vide da njihova ulaganja cijene.

Od tada, Bitcoin je nastavio da drži cijenu blizu raspona od 68.000 do 70.000 dolara, prema podacima Cointelegraph Markets Pro i TradingView.

992
Grafik cijena Bitcoina (BTC/USD) od februara 2024. do danas. Izvor: TradingView

Kao rezultat fluktuacija cijena uzrokovanih nestabilnošću na tržištu, samo nekolicina vlasnika Bitcoina ostaje neprofitabilna. Prema firmi za kripto finansijske usluge Blockchain.com, Bitcoin kupljen između 9. i 13. marta i 25. do 29. marta trenutno je na gubitku.

Drugim riječima, 0,16% ili šest dana od posljednja 3.732 dana trgovanja nije se pokazalo kao isplativa investicija.

993
Broj dana u kojima je držanje Bitcoina bilo isplativo, u odnosu na trenutnu cijenu. Izvor: blockchain.com

Umanjujući prikaz, grafikon cijena učvršćuje stratešku važnost držanja bitcoina tokom medvjeđeg tržišta. CoinMarketCap procjenjuje da 86,28% svih Bitcoin novčanika drži do 1.000 dolara, 13.03% drži između 1.000 i 10.000 dolara i 0.69% drži 100.000 dolara u Bitcoinu.

Uz to, dosljedni povratak Bitcoina sa medvjeđih tržišta i naknadno zadržavanje cijena omogućavaju rudarskoj zajednici da napreduje, doprinosi stopi heširanja i nenamjerno povećava sigurnost Bitcoin mreže.

Kako se bliži događaj prepolovljenja Bitcoina, institucije i privatni investitori akumuliraju BTC, očekujući skok cijena.

Očekuje se da će četvrto prepolovljivanje Bitcoina početi na visini bloka od 840.000, a očekuje se 20. aprila 2024.

Zajednica rudarstva takođe izrađuje plan igre kako bi ostala profitabilna nakon prepolovljenja bitcoina uprkos tome što su nagrade smanjene na pola na 3.125 BTC.

Kanadska kompanija za rudarenje bitcoina Bitfarms obećala je skoro 240 miliona dolara za nadogradnju svoje flote opreme za rudarenje.

U razgovoru, glavni finansijski direktor Bitfarmsa Jeffrey Lucas iznio je svoje obrazloženje za tekuće nadogradnje flote:

“Transformaciona nadogradnja flote pokreće Bitfarmove u obimu i profitabilnosti usred prepolovljenja Bitcoina. Ovo je promjena igre koja utrostručuje naš hash rate na 21 EH/s, povećava naš ciljani operativni kapacitet za 83% na 440 megavata (MW) i poboljšava efikasnost flote za 40% na 21 w/TH.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.