eu-1

Evropski parlament glasao protiv zabrane PoW, pružajući ogromno olakšanje kripto industriji

Umjerena verzija okvirnog nacrta regulatornog plana prevladala je u glasanju ECON komiteta.

Juče, u ponedjeljak, članovi Odbora Evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja glasali su protiv verzije zakona o tržištima kripto imovine ili MiCA, koji bi mogao efektivno zabraniti kriptovalute zasnovane na dokazu o radu unutar EU. Ovo dolazi kao veliko olakšanje za kripto industriju, čiji su predstavnici ranije upozoravali na prijetnju tvrdog regulatornog scenarija.

MiCA je regulatorni okvir koji sadrži 126 članova, kao i detaljan plan njihove implementacije od strane institucija EU i država članica. Nacrt je uvela Evropska komisija još 2020. godine kao dio svoje strategije digitalnih finansija.

MiCA pokriva širok spektar tema vezanih za kripto, kao što su status svih glavnih valuta i stabilnih kovanica, operacije rudarskih i mjenjačkih platformi — s nekim značajnim izuzecima kao što su digitalne valute koje izdaju centralne banke, ili CBDC-ovi, sigurnosni tokeni, nezamjenjivi tokeni ili NFT i decentralizovane finansije ili DeFi.

Glavna intriga sjednice parlamenta u ponedjeljak bila je u značajnim razlikama između dvije verzije nacrta koje su bile na glasanju. Jedan od njih je sadržavao jezik koji bi mogao zabraniti bilo kakve operacije s kriptovalutama koje se oslanjaju na proof-of-work (PoW) protokol. Problematična linija bi zahtijevala od onih koji obezbjeđuju valute da dostave detaljan plan njihove usklađenosti sa standardima održivosti životne sredine.

U slučaju Bitcoina (BTC) i nekih drugih decentralizovanih sistema, takvi detalji se u principu ne mogu dati, jer ne postoji postojeći centralni operater ili pojedinačni ili kolektivni donosilac odluka.

Zbog toga je ova verzija nacrta prethodno ispravljena kako bi se otklonio takav regulatorni zastoj. Kako je ranije uvjeravao član Odbora za ekonomiju i monetarna pitanja Evropskog parlamenta Stefan Berger, problematični jezik nije trebao da se pojavi u konačnom nacrtu.

Na kraju, tvrdolinijaška verzija MiCa-e se pojavila na stolu ali je nije podržala većina poslanika. Kako je izvijestio Patrick Hansen, šef strategije u kripto firmi Unstoppable Finance, 32 člana ECON komiteta glasala su protiv restriktivne verzije, a samo 24 su glasala za. Potonju manjinu činili su uglavnom članovi frakcije Zelenih i Progresivnog saveza socijalista i demokrata.

Umjerenija verzija MiCA, koja će sada nastaviti svoj put kroz institucije EU, ne sadrži nikakvu direktnu ili impliciranu zabranu rudarenja PoW. Umjesto toga, nalaže Evropskoj komisiji, glavnom izvršnom tijelu EU, da do 1. januara 2025. predstavi zakonodavni prijedlog „s ciljem uključivanja u taksonomiju održivih finansija EU-a bilo koje aktivnosti vezane za rudarenja kripto imovine“.

Rudarenje kriptovaluta i dalje bi se moglo kategorisati kao „neodrživa“ aktivnost prije januara 2025., čime bi se zabranila podrška i ulaganja evropskih kompanija i vlada. Međutim, ovo je još uvijek prilično daleko od potpune zabrane, čije bi donošenje moglo dramatično promijeniti stanje kriptovaluta u Evropi.

Sljedeće za MiCa je trosmjerno razmatranje od strane Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Odbora Evropske unije.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.