holandija

Gemini će obustaviti operacije u Holandiji do sredine novembra

Kompanija navodi nemogućnost da ispuni zahtjeve regulatora, ali kaže da se namjerava vratiti na holandsko tržište.

Kripto berza Gemini sa sjedištem u New Yorku odlučila je napustiti Holandiju, slijedeći stope kripto giganta Binance.

U pismu svojim holandskim korisnicima od 26. septembra, Gemini od njih traži da ili povuku svoju imovinu ili je prebace na drugu adresu novčanika, jer će platforma obustaviti rad u Holandiji „zbog zahtjeva koje nameće De Nederlandsche Bank (DNB). ) na kripto berzama” do 17. novembra. U pismu se navodi:

Ljubazno vas molimo da nastavite s pražnjenjem svog Gemini računa, osiguravajući da više nemate stanje na računu od 17. novembra 2023.”

Gemini predlaže korisnicima da svoja sredstva prebace na lokalnu kripto berzu Bitvavo, koja je registrirana kod DNB-a. Pokrenut 2018. godine, Bitvavo sa sjedištem u Amsterdamu član je Holandskog udruženja Bitcoin kompanija.

Gemini se namjerava vratiti na holandsko tržište nakon što svoje poslovanje “spremi da bude u potpunosti usklađeno” s novim pravilima o kripto imovini, kao što je navedeno u propisima o tržištima kripto-aktive (MiCA).

U ljeto 2023., Geminijev globalni konkurent, Binance, takođe je prestao sa radom u Holandiji zbog neuspjeha da se dobije sve jasno od DNB-a. U to vrijeme, službenik za štampu DNB-a, Tobias Oudejans rekao je da bi bilo razumno da Binance pokuša da se vrati na holandsko tržište kroz usklađenost sa MiCA, koji će ujediniti zahtjeve Evropske unije za kripto kompanije:

Još nije jasno na koji način će se MiCA implementirati u Holandiji, ali zaista izgleda da će to biti drugačiji zakon od WWFT-a i možda na evropskom nivou, možda će postojati pristup holandskom tržištu za registrovane subjekte iz drugim zemljama EU.”

Trenutno je 37 provajdera virtualne imovine registrirano u DNB-u, uključujući eToro, Coinbase, Crypto.com i BitPay.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.