karibi

Karibi i kripto: Osnivač Trona će postati ambasador za Grenadu

Justin Sun, osnivač kripto platforme Tron, imenovan je za predstavnika Grenade u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji u Ženevi. On je ujedno i jedan od najistaknutijih pojedinaca u svijetu digitalne imovine i saopštio je da započinje novu karijeru kao diplomata za karipsku državu Grenadu.

U isto vrijeme, Sun, koji je izjavio da je stanovnik ostrva od 135 kvadratnih milja od 2019. godine, postepeno ukida svoje učešće u projektima vezanim za kriptovalute. To uključuje Tron, blockchain koji je vrhunska mreža za kontroverzni stabelcoin Tether i podržava stotine aplikacija za kockanje i igre.

Sun je prvi put stekao ozloglašenost zbog sage o svom odloženom sastanku sa milijarderom, investitorom Warrenom Buffetom 2020. i pogrešnim Teslinom poklonom nekoliko mjeseci ranije. On je u posljednjem trenutku nadmašen na aukciji za nezamjenljivi token koji je prodat za rekordnih 69 miliona dolara, a čak se suočio i sa pobunom na društvenoj mreže koju je kupio.

„Naša kripto industrija je ušla u fazu i zaista su nam potrebne suverene države, regulatori i međunarodne organizacije da prepoznaju potencijal i prednosti blockchain tehnologije“, rekao je Sun u intervjuu za Bloomberg news. „Zato mislim da ću usredsrediti mnogo svoje energije, da pokušam da proguram blockchian tehnologiju i kriptovalute – važnost svega ovoga je i u zemljama u razvoju,a i u razvijenim državama. Takođe ću pokušati da promovišem razvoj nove tehnologije u Grenadi.

On je imenovan za ambasadora Grenade u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji u Ženevi, prema rečima Olivera Jospepha, ministra vanjskih poslova, International Business-a i Caricom Affairs..
Drugi kripto preduzetnici i poduhvati su se preselili na Karibe. FTX berza se nedavno preselila na Bahame. Druge ostrvske zemlje žele da budu na čelu inovacija, a Barbados je nedavno otvorio ambasadu u Decentralendu, kripto metaverzumu. Portoriko je postao američki poreski raj za kripto bogate.

„Karibi imaju ogroman potencijal da postanu veoma dobro mjesto za preduzetništvo, a takođe i sljedeći Singapur“, rekao je Sun. „Razlog je u tome što su karipske države veoma bliske Sjedinjenim Državama, što mislim da je veoma važno, ali takođe je važno i da niste u Sjedinjenim Državama. Ako ste u Sjedinjenim Državama, upadaćete u pregršt veoma strogih propisa i oporezivanja. U SAD, regulatorno okruženje nije dobro za kriptovalute.”

Izlazak iz Tron-a

Prije nego što je počeo sa kriptom, Sun je bio suosnivač Peiwo, popularne aplikacije nalik Snapchatu za Kinu sa milionima korisnika. Kao i mnogi od ranih kripto poduhvata, on je zatim pokrenuo Tron 2017. koristeći veći dio Ethereum-ovog računarskog otvorenog koda.

Kineskim učesnicima u Tronovoj početnoj ponudi novčića od 70 miliona dolara vraćen je novac nakon što je Kina razbila ICO. Fondacija Tron i Sun suočavaju se sa grupnom tužbom zbog ICO-a u južnom okrugu Njujorka. Sun je rekao da neće odustati zbog problema sa bilo kojim regulatorom širom svijeta.

On je već prestao da vodi Tron fondaciju, koja je formirana radi daljeg razvoja blockchaina. Mreža je mjesto za više od 1.300 aktivnih distribuiranih aplikacija, prema DappRadar. Fondacija će se zatvoriti u julu, pošto je potrošila skoro sva svoja sredstva, rekao je Sun.

Takođe je povukao tri čvora koji podržavaju Tron mrežu koju kontroliše direktno ili preko svojih kompanija. Tron transakcije verifikuje 27 takvih super predstavnika. Ideja je da njena zajednica korisnika pokreće Tron, rekao je Sun.
Tron ima tržišnu vrijednost od oko 8,8 milijardi dolara, prema CoinMarketCap.com. Sun je rekao da posjeduje oko 4% Tron’S TRX tokena. BitTorrent-ov BTT token je procijenjen na oko 2,7 milijardi dolara.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.