next big kripto

Koje bi sljedeće kriptovalute mogle “eksplodirati” u 2022. godini?

 Kripto je možda počeo kao “Divlji zapad” investiranje kojim dominiraju maveriksi, ali sada je čvrsto u finansijskom mainstreamu. Institucionalni investitori i velike banke ga tretiraju kao ozbiljnu prednost uprkos nedavnim nestabilnostima i regulatornim udarima u Kini i drugdje.

Ako su vam potrebni dokazi koliko je promjenjiv, razmislite o ovome: od 11. aprila, vrijednost bitkcoina se kretala od najniže vrijednosti od 28.893,62 dolara do rekordne vrijednosti od 68.789,63 dolara u novembru protekle godine.

Uprkos toj volatilnosti, mnogi investitori u kriptovalute i dalje su u potrazi za sljedećom velikom isplatom. Nastavite čitati kako biste saznali koje bi kriptovalute uskoro mogle eksplodirati.

Koja kriptovaluta će “eksplodirati”?

Ako želite da počnete kupovati kriptovalutu, možda se pitate: koja će donijeti najveći potencijalni povrat? Iako bi bitcoin mogao biti očigledan izbor, on nije nužno najbolji u 2022. Vaše šanse za veliku isplatu mogle bi biti bolje s manjim novčićem koji institucionalni investitori već nisu upumpali kao bitcoin.

Evo šest kriptovaluta koje još uvijek imaju visok potencijal.

1.Ethereum (ETH)

Ethereum, poznatiji kao eter, druga je najveća kriptovaluta na svijetu iza bitcoina, čak je i nadmašio bitcoin u posljednje vrijeme u smislu povećanja cijena. Prošle godine, Ethereum je pokrenuo veliku nadogradnju koja je uključivala smanjenje ponude etera, trenutno na 120,33 milijarde kovanica. Nadogradnja takođe omogućava Ethereum mreži da obrađuje više transakcija u sekundi, poboljša skalabilnost platforme i niže naknade za transakcije.

U poređenju sa bitcoinom, ethereumu nedostaje njegov nedostatak – ponuda bitcoina je ograničena na 21 milion kovanica – i široka prihvaćenost od strane kompanija i vlada. Međutim, za razliku od bitcoina, ethereum nije samo skladište vrijednosti. To je takođe infrastruktura na kojoj se mogu graditi aplikacije. Ostale kriptovalute se izdaju na Ethereumu, a on služi kao temelj decentralizovanih finansija.

2.Binance Coin (BNB)

Binance Coin je najuspješnija berza kriptovaluta u smislu obima trgovanja. Poput bitcoina, Binance coin drži čvrsto ograničenje broja tokena u opticaju — u njegovom slučaju, 165.116.760 tokena. To je pomoglo da se cijena tokena eksponencijalno poveća u 2021. Uz to, Binance ulaže oko jednu petinu svog profita svakog kvartala u trajno uklanjanje ili „spaljivanje“ BNB tokena, što povećava vrijednost preostalih tokena.

Binance ima dva blockchaina, koji smanjuju vrstu uskih grla na koja je Ethereum ranjiv. Također je brza i skalabilna, a Binance je u procesu da platformu učini prihvatljivijom za regulatore, prema Seeking Alpha – karakteristika koja bi mogla biti ključna za njegovu dugovječnost i široko usvajanje. Osim toga, Binance pokreće Bifinity, platformu za plaćanje (keš za kripto)) koja će pomoći trgovcima da se pripreme za prihvatanje digitalne imovine kao sredstva plaćanja, izvještava CoinMarketCap. Platforma za obradu plaćanja podržava više od 50 kriptovaluta.

3.Tether (USDT)

Tether je vrsta “stabilnog novca” dizajniranog da pruži manje promjenjivu alternativu bitcoinu jer je povezan sa drugom imovinom. U slučaju Tethera, ta imovina je američki dolar. U smislu vrednovanja, Tether ima omjer 1 prema 1 u odnosu na dolar, što znači da je manje špekulativan od kriptovaluta kao što su Bitcoin i Ether. Sa tržišnom kapitalizacijom od 82,57 milijardi dolara, to je najveći stabilni novčić i treći po veličini u globalu.

Velika prednost Tether-a je u tome što vam omogućava da obavljate transakcije u tradicionalnim valutama umjesto da morate uranjati u složene digitalne valute. Možete ga posuditi i platformama za kriptovalute u zamjenu za dvocifrene (na godišnjem nivou) kamatne stope bez brige da će volatilnost izbrisati vašu zaradu.

4.Decentralland (MANA)

Decentraland je igra virtuelne stvarnosti na Ethereum blockchainu koja koristi MANA token kao valutu u igri. Korisnici mogu kupovati robu i usluge, kupovati zemljište i posjećivati jedni druge, kao i kreirati i unovčiti svoj vlastiti sadržaj. MANA-ina trenutna cijena od 2,12 dolara predstavlja povećanje od oko 385% u odnosu na najnižu cijenu od 43,68 centi u 52 sedmice.

MANA je najveća igračka kriptovaluta u smislu tržišne kapitalizacije. Iako ima konkurenciju kao što su The Sandbox i ApeCoin, a imovina u igrici je prilično skupa — zemljišne parcele navedene na Blockeeju pokazuju cijene u rasponu od nekoliko hiljada dolara do preko 22 miliona dolara — ima neke prednosti koje bi mogle potaknuti token naprijed . Na primjer, korisnici zadržavaju vlasništvo nad digitalnom imovinom koju kreiraju u Decentralandu i mogu ih pretvoriti u kriptovalute koje nisu MANA.

5.Algorand (ALGO)

ALGO, koji je osnovao poznati informatičar Silvio Micali, pozicionirao se kao konkurent Ethereum blockchainu. Stotine kompanija ga koriste, prema Securities.io, a ostvario je ogroman porast prošle godine kada je El Salvador rekao da će uspostaviti svoju blockchain infrastrukturu koristeći Algorand. Nedavno je kompanija rizičnog kapitala Borderless Capital lansirala 500 miliona dolara u fond za ulaganje u digitalnu imovinu koja pokreće decentralizovane aplikacije na Algorandu, izvještava Blockworks. Digitalna valuta centralne banke Maršalskih ostrva, Sovereign (SOV), takođe koristi Algorand.

Jedna od najvećih prednosti ALGO-a je njegov “proof-of-stake” algoritam, koji nudi visok stepen sigurnosti i skalabilnosti i zahtijeva manje električne energije nego Bitcoin i druge platforme. Ova karakteristika će samo dobijati na važnosti kako se kriptovalute budu suočavale sa sve više kritika – i mogućih regulacija – zbog njihove ogromne potrošnje energije.

6.RenderToken (RNDR)

RenderToken je mreža za grafičko prikazivanje koja omogućava rudarima s viškom propusnog volumena grafičke procesorske jedinice da je podijele umjetnicima i kreativnim studijima kojima je potrebna dodatna računarska snaga. RNDR je izvorni token koji koriste kreatori i rudari u svojim transakcijama na mreži RenderToken.

RNDR je lansiran na javnu prodaju 2017. godine, ali je tek nedavno izašao na Coinbase berzu. Iako je vrlo spekulativan, RNDR bi mogao imati koristi od povećane izloženosti koju dobija na Coinbaseu, kao i izvanrednog porasta nezamjenjivih tokena za digitalnu umjetnost.

Kako uočiti sljedeću veliku kriptovalutu

Prije nego što otkrijemo koja bi kriptovaluta mogla biti sljedeći veliki pobjednik, pomaže i razumijevanje zašto toliko investitora uopšte gravitira prema kriptovaluti. Mnogo toga ima veze s fundamentalnom promjenom u načinu na koji se percipira digitalna imovina, rekao je Jeff Dorman, glavni investicijski službenik u Arci, kompaniji za finansijske usluge koja je specijalizovana za digitalnu imovinu.

“Vjerujem da smo u ranoj fazi višedecenijskog sekularnog pomaka ka digitalnoj imovini, jer je evolucija iz analognog u digitalni svijet zauvijek transformisana zbog COVID-19”, rekao je Dorman za GOBankingRates.

On kaže da je ova klasa imovine „sada evoluirala daleko od kriptovaluta“ do decentralizovanih finansija, NFT-a i drugih sredstava ulaganja.

Profit i dobit od kripta

Kada pokušavate identifikovati sljedeću veliku kriptovalutu, dvije stvari na koje treba obratiti pažnju su slične onima na koje bi dionički investitor pazio: tržišna kapitalizacija i cijena.

Tržišna kapitalizacija pokazuje koliko je uloženo u određenu mrežu. Kao opšte pravilo, što je veća tržišna kapitalizacija, to je imovina stabilnija, iako to takođe znači da novčić ima manje prostora za rast. Takođe je važno paziti na cijenu kako biste utvrdili jesu li investitori bikovski ili medvjeđi u odnosu na kriptovalutu.

Druge ključne metrike

Evo nekoliko drugih metrika koje vam mogu pomoći da procijenite kriptovalutu:

  • Volatilnost: Što je cijena manje volatilna, to je bolje da vrijednost kriptovaluta ostane stabilna.
  • 24-satni obim: Ukupna vrijednost u dolarima svih transakcija u posljednja 24 sata može vam pomoći da odredite likvidnost novčića.
  • Ponuda: Kao što meteorski uspon Bitcoina svjedoči, oskudica može pokrenuti potražnju i cijenu. Povećana ili beskonačna ponuda može imati efekat gušenja.

Kako da kupim kriptovalutu?

Kupovina kriptovalute je relativno jednostavna. Evo kako to učiniti:

  1. Otvorite račun na nekoj berzi kriptovaluta ili kod brokera

Moraćete otvoriti račun za trgovanje, baš kao što biste to učinili za trgovanje dionicama. Možete proći kroz razmjenu kriptovaluta kao što su Coinbase, Binance.US i Gemini, koje spajaju kupce s prodavcima, ili odabrati brokera kao što su Robinhood i SoFi, koji obavlja poslove za vas. Berze obično imaju niske naknade, ali imaju komplikovan interfejs. Brokeri imaju mnogo jednostavniji interfejs, ali mogu naplatiti veće naknade i ponuditi ograničen izbor kovanica.

  1. Uplatite na svoj račun

Prije nego što budete mogli trgovati kriptovalutama, trebaće vam način plaćanja za vašu kupovinu, kao što je povezani bankovni račun, bankovni prenos ili plaćanje debitnom ili kreditnom karticom.

  1. Postavite narudžbu kriptovalute koju biste željeli kupiti

Odaberite kriptovalutu koju želite kupiti i naznačite koliko kovanica želite kupiti. Da biste kupili djelimične dionice kriptovalute, navedite iznos u dolarima umjesto broja novčića.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.